Vlamingen vinden energiebesparing belangrijk

Gebrek aan duidelijkheid wel nog drempel voor milieuvriendelijke maatregelen

Van begin april tot begin juli 2019 liet het Vlaams Energieagentschap opnieuw de REG-enquête uitvoeren. Uit die peiling, bij 1.001 Vlaamse huishoudens, is gebleken dat 91% van de Vlamingen energiebesparing belangrijk tot heel belangrijk vindt. Vlaamse gezinnen geven in 2019 vaker aan zuinig om te gaan met energie. 73% is begaan met het energieverbruik en de energieproblematiek en evenveel mensen vinden rekening houden met de impact van het energieverbruik op de klimaatproblematiek belangrijk voor de toekomst en de volgende generaties.
Dat vertaalt zich echter niet altijd in concrete actie. In de komende 5 jaar plant 6 op 10 van de Vlaamse woningeigenaars geen enkele energiebesparende of milieuvriendelijke maatregel. 20% plant één maatregel, 11% plant twee maatregelen en nog eens 12% plant drie of meer maatregelen. Huurders plannen logischerwijs minder investeringen in de komende 5 jaar dan woningeigenaars.
In een aantal gevallen plaatsen financiële aspecten een rem op de investering, maar ook andere redenen spelen een rol. Energiebesparende of milieuvriendelijke maatregelen zijn vaak geen prioriteit of worden als reeds voldoende aanwezig beoordeeld. De belangrijkste drempel is dan ook een gebrek aan duidelijkheid. Vlamingen hechten vooral waarde aan duidelijkheid op financieel gebied, maar ook rond toekomstige eisen, verzekerde kwaliteitsvolle en tijdige uitvoering van de werken en de langetermijnvoordelen van de investering.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Floortech 

Floortech maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.