IMVO Initiatief TruStone voor eerlijk natuursteen

Nederland en Vlaanderen slaan handen ineen verantwoorde productie en inkoop

De natuursteensector in Nederland en België bestaat uit enkele honderden bedrijven gespecialiseerd in het importeren en verwerken van natuursteen. In Azië, Afrika en Latijns-Amerika wordt natuursteen echter regelmatig gewonnen en verwerkt onder omstandigheden waarbij mensen- en/of arbeidsrechten worden geschonden en waarbij het milieu wordt geschaad. Daarom heeft de sector samen met de Vlaamse en Nederlandse Overheid, ngo’s en vakbonden afspraken gemaakt voor een meer verantwoorde productie en inkoop van natuursteen.
Het ‘IMVO initiatief TruStone’ is tot stand gekomen na een periode van intensieve besprekingen. De sector gaat nu direct aan de slag met het in kaart brengen van risico’s in de productieketen en zal samenwerken met alle partijen van het initiatief om de problemen zoals kinderarbeid, gedwongen arbeid, gebrek aan vakbondsvrijheid en veiligheid en gezondheid in de keten aan te pakken. Opdrachtgevers van projecten kunnen zelf hun invloed positief inzetten door natuursteen verantwoord in te kopen. Inmiddels zijn ook pilots gestart om bedrijven en overheden ertoe te bewegen hetzelfde te doen.
Uit het initiatief wil men meer leren over de wijze waarop Maatschappelijk Verantwoorde Inkoop bedrijven kan stimuleren om actief bij te dragen aan het aanpakken en terugdringen van MVO-risico’s in de keten, in het bijzonder kinderarbeid. Die lessen zullen ook leerzaam zijn voor andere sectoren.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Floortech 

Floortech maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.