Bouw nog steeds optimistisch gestemd

Zoektocht naar geschikte medewerkers blijft wel grootste zorgenkind

Ondanks een zekere economische afkoeling stelt de bouwsector het nog steeds goed. Uit de laatste Bouwbarometer van de Confederatie Bouw blijkt dat het aandeel optimisten (10,7%) – bouwbedrijven die een stijging van hun activiteit verwachten – licht verminderd is in vergelijking met de maand voordien. Het aandeel pessimisten bleef daarentegen stabiel (8,7%). De kloof tussen pessimisten en optimisten is dus iets kleiner geworden, maar het aandeel aannemers met een optimistische visie blijft wel hoger dan dat van hun meer pessimistische collega’s.
Eenzelfde tendens wordt opgetekend bij de orderboekjes. Tijdens het eerste kwartaal van 2019 konden aannemers rekenen op een gevuld orderboek van 6,04 maanden. Dat is weliswaar een daling met 1,1% in vergelijking met de laatste drie maanden van 2018, toen nog werk was voor 6,10 maanden. Sinds maart 2018 blijft het orderboek echter op een hoog niveau in vergelijking met jaren daarvoor.
Het aantal openstaande vacatures in de bouw is echter met 16.500 vacante jobs nog steeds aan de hoge kant. De sector is op zoek naar de meest uiteenlopende profielen, een knelpunt dat niet snel opgelost zal raken. Babyboomers verlaten de bouw en ook de instroom vanuit het onderwijs is mager. Om de krapte aan te pakken, is er nood aan een sterk beleid dat inzet op het aanzienlijk versterken van het duaal leren en het promoten van de bouwopleidingen. De Confederatie Bouw neemt dan ook zelf het voortouw om de bouw als werkgever te promoten.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Floortech 

Floortech maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.