Gerichte maatregelen moeten aanzetten tot meer renovaties

Tegen 2050 kan 90% van het woningpatrimonium gerenoveerd zijn

De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) heeft in haar memorandum enkele voorstellen geformuleerd om het renovatieritme op te trekken. Ten eerste zouden de registratierechten bij een renovatie 4% lager moeten liggen dan het standaardtarief in plaats van de 1% waarin de huidige regering nu voorziet. Bijkomend stelt de VCB voor om 65-plussers te stimuleren om energiebesparende investeringen in de eigen of verhuurde woning te laten uitvoeren door te bepalen dat hun erfgenamen dan minder successierechten moeten betalen op de energiezuinige woning die ze zullen erven. Ten slotte pleit de VCB voor de omvorming van de woonbonus tot energiebonus. Die energiebonus zou dan enkel gelden voor nieuwbouwprojecten (die per definitie energiezuinig zijn) en voor grondige energetische renovaties.
Het energieplan dat de huidige Vlaamse regering heeft vastgelegd, huldigt reeds het principe dat elke overdracht van een woning binnen de vijf jaar gepaard zou moeten gaan met een renovatie. Als dat zo is, zal het woningpatrimonium tegen 2050 voor 90% gerenoveerd zijn. De VCB vraagt dan ook aan de volgende Vlaamse regering effectief werk te maken van de uitvoering van het Vlaamse energieplan. Daarbij moeten ook duidelijke afspraken worden gemaakt met de banken. Die moeten er bij de financiering van de aankoop van een woning namelijk voor zorgen dat er nog voldoende kredietlijn overblijft om de woning binnen de vijf jaar grondig te kunnen renoveren.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Floortech 

Floortech maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.