Resultaten Focus Conjunctuur van het VBO eerder ongunstig

Sombere vooruitzichten voor economische groei en jobcreatie

Twee keer per jaar bevraagt het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) zijn sectorfederaties om een balans te maken van de economische situatie en van de vooruitzichten voor het komende halfjaar. De resultaten van het gevoerde onderzoek zijn eerder ongunstig: de economische activiteit is er in het voorbije jaar op achteruit gegaan en de vooruitkijkende conjunctuurbarometer staat op het laagste peil sinds de schuldencrisis van 2011-2012.
Ondernemingen zijn pessimistisch over het komende halfjaar, 41% verwacht een verzwakking van de activiteiten. Bovendien is het aantal optimisten gedaald, van 22% in mei naar 14%. Dat betekent echter niet dat men niet meer wil investeren: twee derde van de sectoren wil de investeringen in de komende zes maanden op peil houden. Ze moeten immers blijven investeren om bij te blijven met de digitalisering en de vergroening van de economie.
De vooruitzichten voor de werkgelegenheid zijn er tevens op achteruit gegaan. Nu verwacht 36% van de sectoren een behoud van de werkgelegenheid (tegenover 70% in mei), en denkt 50% aan de daling (mei: 18%). In die context wordt ook verwacht dat de groei van de Belgische economie in 2020 verder zal vertragen tot 0,9%. Dat is het laagste peil sinds 2013 en ongeveer de helft van de gemiddelde groei in de periode 2014-2018.
“De federale regering die nog moet worden gevormd, staat dus voor grote uitdagingen”, aldus Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Floortech 

Floortech maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.