Gemengde reacties op verstrenging S-peil

Niet duidelijk of bouwen door nieuwe norm duurder wordt

Vanaf 1 januari 2021 wordt het S-peil, dat de energie-efficiëntie van een gebouwschil uitdrukt, verlaagd van 31 naar 28. De reacties op die verstrenging zijn echter eerder gemengd. Zo is uit een bevraging van Bouwunie gebleken dat nieuwbouwwoningen door de maatregel 5 à 10% duurder zullen worden. Bouwunie pleit er dan ook voor om het S-peil eerst grondig te evalueren alvorens de verstrenging door te voeren.
De Confederatie Bouw (VCB) staat Bouwunie daarin bij, omdat het vindt dat een verdere verstrenging – noch op economisch, noch op ecologisch vlak – niet langer zinvol is. Terugverdientijden voor gezinnen zullen te lang oplopen en de productie van de extra isolatiematerialen zal stilaan meer CO2 uitstoten dan kan bespaard worden. VCB wil de Vlaamse overheid dan ook aanzetten om haar pijlen te richten op het bestaande woningbestand. Tegen 2050 dienen alle woningen in Vlaanderen energiezuinig te zijn en om die doelstelling te halen moet het renovatieritme verdrievoudigen.
Het Kennisplatform Energieneutraal Bouwen, of Pixii, is daarentegen positiever over de verstrenging van het S-peil. Uit een studie van o.m. de Universiteit Gent is immers gebleken dat bouwen niet per se duurder zal worden voor wie bouwt volgens de kostenoptimale formule. Het is slechts een kleiner deel van het Vlaamse gebouwenpark – vooral de grotere, vrijstaande woningen en ook dakappartementen – waar de prijs zal stijgen. Voor rijwoningen en halfopen woningen zullen geen extra investeringen nodig zijn.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Floortech 

Floortech maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.