VCB wil aannemers van meet af aan betrekken bij ontwerp

Kwaliteit en budgettaire grenzen bewaken met design-buildformule

Onlangs heeft de VRT het contract met de architecten voor haar nieuwe gebouw verbroken. Aanleiding daarvoor waren de te hoge offertes die werden voorgelegd (het vooropgestelde budget van 150 miljoen euro werd immers overschreden). De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) beklemtoont echter dat een andere aanbestedingswijze dit had kunnen vermijden. De VRT heeft een architectuurwedstrijd uitgeschreven en pas later aannemers betrokken bij het project, terwijl een geïntegreerde aanpak zoals design-build aan architect en aannemer(s) toelaten om van bij de start van het project samen te werken.
Design-build valoriseert de knowhow van de aannemer van meet af aan. Daardoor worden de kwaliteit van het ontwerp en de betaalbaarheid van het project van in het begin op elkaar afgestemd. Bovendien kan de aannemer dan ook garanderen dat het project tegen de vooraf afgesproken prijs wordt gerealiseerd. Er wordt vermeden dat architecten eerder concurreren om het aantrekkelijkste project te ontwerpen en in plaats daarvan worden bouwteams tegenover elkaar afgewogen. Op die manier zijn er minder kostprijsverrassingen na de opmaak van het ontwerp mogelijk, alsook minder kostprijswijzigingen tijdens de uitvoeringsfase.
Vlaanderen heeft in de laatste 15 jaar reeds een brede ervaring opgebouwd in projecten die tot stand komen dankzij design-buildformule. Het VCB en de Vlaamse regering hebben het succes van die formule in een PPS-charter gegoten.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Floortech 

Floortech maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.