VR-bril helpt designers bij ontwerpen leefruimtes voor mensen met dementie

Tarkett lanceert Virtual Reality Empathy Platform

Tarkett introduceert een Virtual Reality-tool die architecten en designers helpt bij het ontwerpen van leefruimtes voor mensen met dementie. Dankzij een filter in de VR-bril die de effecten van dementie nabootst, kunnen architecten en ontwerpers met eigen ogen ervaren hoe ruimtes kunnen worden geoptimaliseerd voor mensen met dementie. Onlangs presenteerde Tarkett de resultaten van een onderzoek over veroudering, dementie en de manier waarop design een positieve bijdrage kan leveren aan het ouderdomsproces. Zo kan bijvoorbeeld door middel van slim ontwerpen een val worden voorkomen en de mobiliteit worden gestimuleerd.
Tarkett draagt nu bij aan een oplossing in de vorm van een Virtual Reality Empathy Platform (VR-EP). David Burgher, directeur van Aitken Turnbull Architects, ontwikkelde deze VR-bril in samenwerking met experts van het Dementia Centre van HammondCare. Gebruikers worden in een simulatie van een zorginstelling geplaatst en kunnen dankzij de filter dementieverschijnselen ervaren. Zo kunnen architecten en ontwerpers verschillende soorten muren en vloeren testen, en spelen met verschillende elementen, zoals LRV (lichtreflectiewaarde), contrast en kleur. Hierdoor ervaren ze met eigen ogen hoe deze veranderingen van invloed zijn op de bewoners voor wie ze ontwerpen. Voor hen is bijvoorbeeld contrast tussen oppervlakten, zoals vloeren en muren, van cruciaal belang.
Klik hier voor meer info en het onderzoek over veroudering.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Floortech 

Floortech maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.