Voorlopig akkoord Europese Arbeidsautoriteit goedgekeurd

Een Europees Arbeidsautoriteit moet fraude en misbruik bestrijden

De Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad hebben een voorlopig akkoord bereikt over de oprichting van een Europese Arbeidsautoriteit (ELA, European Labour Authority). Unizo en Bouwunie reageren alvast tevreden, de komst van de ELA moet de kers op de taart worden van een eerlijke Europese arbeidsmarkt.
“Arbeidsmobiliteit is prima”, zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo. “Maar we hebben daarvoor ook eerlijke en afdwingbare regels nodig. Voor België is dit dossier heel belangrijk omwille van de snel toenemende omvang van het fenomeen. Dat brengt vaak oneerlijke concurrentiedruk met zich mee ten koste van bedrijven die met werknemers aan Belgische arbeidsvoorwaarden werken.”
Momenteel staat België op de derde plaats binnen Europa met in totaal 178.319 werknemers uit andere lidstaten die hier werken. Dit kan tellen voor quasi een verdubbeling (+97%) ten opzichte van 2010. Daarnaast werken in totaal 104.307 Belgische werknemers in een andere EU-lidstaat, goed voor een toename met de helft (+50,1%) sinds 2010. Daarmee staat België op de achtste plaats wanneer het gaat om het uitzenden van Belgische werkkrachten naar andere lidstaten (cijfers 2016).
De uitdaging is in ons land het grootst in de bouwsector, met maar liefst 50,9% van alle uit andere EU-landen gedetacheerde arbeidskrachten actief in onze sector. Bouwbedrijven krijgen sinds kort opnieuw aanbiedingen van bedrijven die buitenlandse bouwvakarbeiders aanbieden voor een prijs van amper 18 euro/uur. “Hier is duidelijk sprake van fraude en sociale dumping”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. “En het is net dit soort fraude dat de Europese Arbeidsautoriteit aan banden moet leggen.”

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Floortech 

Floortech maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.