naar top
Menu
Logo Print
02/07/2019 - JAN DE NAEYER

Hoge moeilijkheidsgraad door complexe tekening en strakke timing

Dija wint Decoratie Award met vloerbekleding Radisson Blu Hotel Antwerpen

Huzarenstukje
"We hebben dit dossier net ingediend voor een award wegens de moeilijkheidsgraad en de vorm van de te plaatsen tekening"

Plaats een zeer ingewikkelde LVT-vloer van 500 m² met een variëteit aan materialen op een nog te egaliseren ondergrond volgens een op het eerste gezicht onhaal­bare timing. Die opdracht kreeg Dija uit Maaseik eind 2017 voorgeschoteld. De ontbijt­ruimte van het Radisson Blu Hotel in Antwerpen had een facelift nodig, maar het hotel wou uiteraard de ruimte niet al te lang moeten missen. In enkele weken tijd slaagden de Limburgers erin om het huzarenstukje tot een goed einde te brengen. Dat was niet alleen goed voor een tevreden klant, maar ook voor een Decoratie Award. Daarom legden wij ons oor te luisteren bij winnaar Peter Jame, zaakvoerder van Dija.

Heeft u ook een bijzonder project gerealiseerd? Schrijf u hier in voor de Decoratie Awards 2019

Londens design

De Decoratie Award 2018 binnen de categorie ‘Vloerbekleding’ was voor Dija. Als case dienden ze de vloerbekleding in van de ontbijtruimte van het Radisson Blu Hotel in Antwerpen. Die vloer kreeg een LVT (Luxury Vinyl Tiles) aangemeten.

“Aanvankelijk was het de bedoeling dat er overal parket zou komen, maar dat bleek budgettair niet haalbaar”, aldus Dija-zaakvoerder Peter Jame. “Daardoor viel de keuze van de architecten al snel op een LVT-vloer. Alex Kravetz Design uit Londen en FCM Architects uit Brussel waren verantwoordelijk voor deze opdracht, die wij uitvoerden voor Novo, de hoofdaannemer.

Met Dija traden we op als onderaannemer. Het ontwerp in de ovalen feestzaal werd gemaakt door het Moduleo Design-team in samenspraak met de designer uit Londen. Begin december 2017 begonnen we aan de opdracht. In totaal presteerden we er zo’n 400-tal manuren, met finale oplevering op 2 januari 2018.”

Peter Jame
Peter Jame: “Door alles zeer secuur uit te meten, wisten we perfect waar we met elke tegel zouden uitkomen”

Volledig verlijmd

Vinylvloeren zijn de nieuwste generatie vloerbekleding, ook bekend onder de benaming Luxury Vinyl Tiles of LVT. Deze soort vloer is even duurzaam als de bekende laminaatvloeren. Ze zijn wel dunner, volledig watervast en klinken wat stiller. LVT-vloerbekleding bestaat uit pvc met een harde en taaie toplaag van PU. De dikte varieert, maar bedraagt standaard 2,5 mm. Qua dessins lijkt het aanbod eindeloos: gaande van levendige houttekeningen tot steenmotieven. Voorzien van een kliksysteem laten ze een vlotte, zwevende plaatsing toe. “Voor dit project hebben we de drybackversie gebruikt. Deze is volledig verlijmd. Uiteraard is wel een perfect egale ondergrond vereist, maar dat geldt ook bij andere vloerbekledingen.”

Opperste concentratie

De vloer van het Radisson Blu is niet zomaar een vloer. Anders had Dija er nooit een Decoratie Award mee binnengehaald. Uit de foto’s blijkt duidelijk dat het niet om een evidente of alledaagse opdracht ging. “Van de bouwheer kregen we een tekening van hoe de vloer er uiteindelijk moest uitzien met de vraag of we dit volgens plan konden realiseren. We hebben dit dossier net ingediend voor een award wegens de moeilijkheidsgraad en de vorm van de te plaatsen tekening. In eerste instantie startten we met de zeer oneffen ondergrond volledig egaal te maken. Daarna hebben we alle oppervlaktes zeer secuur uitgemeten, zodat we perfect wisten waar we met welke tegel zouden uitkomen.

Maar zelfs met een heel concreet en gedetailleerd plan moesten onze mensen er echt wel hun hoofd bij houden. Ze moesten van ’s och­tends vroeg tot ’s avonds laat zeer geconcentreerd werken. Als ik eerlijk ben, moet ik toegeven dat dat niet altijd gelukt is. Helemaal op het einde hebben we een klein stukje van een vierkante meter opnieuw moeten uitbreken en herplaatsen, omdat er een verkeerde tegel tussen geslopen was. Maar op een ruimte van 500 vierkante meter vind ik dat zeer aanvaardbaar. De klant verwachtte terecht immers een hoge afwerkingsgraad en het plan moest minutieus gevolgd worden. En dat is gelukt. We hebben het project kunnen afronden binnen budget en binnen timing, tot grote tevredenheid van de eindklant.”

EetzaalEetzaal

Snij- en aanpassingswerk

Wie de foto’s bij dit artikel bekijkt, merkt meteen dat Peter Jame niet overdrijft wanneer hij het over de moeilijkheidsgraad van het legplan heeft. “In de bar startten we met de hexagoon die steeds verder uitdijt over de volledige oppervlakte.

We zetten alle lijnen uit, met het bijbehorende snij- en aanpassingswerk. Het was verre van evident om alles mooi te laten uitkomen. Temeer omdat we rekening moesten houden met enkele grote pilaren in de ruimte. Het restaurantgedeelte voorzagen we dan weer van honderden ruiten. Het lijkt wel of we er heel wat logo’s van Mitsubishi plaatsten. In het buffetgedeelte werd geopteerd voor een klassieke houtlook. Gekozen werd voor een Custom Made XL Diamond-patroon waarbij de ontwerper een keuze heeft gemaakt uit de volledige collectie Transform en Impress van Moduleo Moods.”

Keuken
In het buffetgedeelte werd er geopteerd voor een klassieke houtlook

Strakke timing

De timing was samen met de ingewikkelde tekening het meest heikele punt waarmee Peter Jame rekening moest houden. “We zijn aan de opdracht begonnen op 4 december 2017 en het was de uitdrukkelijke eis van de klant om begin 2018 te kunnen openen. Daarom hebben we met Dija alle registers opengetrokken.

We hebben tijdens het weekend gewerkt en tijdens de kerstperiode om toch maar alles tijdig klaar te krijgen. En het resultaat mocht er zijn. We leverden het geheel op op 2 januari 2018 tot ieders tevredenheid. Zelfs het feit dat we vrij sterk de te ruwe ondergrond moesten egaliseren, heeft niet tot vertraging geleid om de eenvoudige reden dat dit werk in de planning voorzien was.”

Verwerkte materialen

In Antwerpen koos de klant voor Moduleo Moods van de IVC Groep, een creatieve lijn waarbij tien unieke formaten gecombineerd kunnen worden met een selectie steen- en houttexturen uit de assortimenten Select, Transform en Impress. Door formaten en creaties te combineren, kunnen er met Moduleo Moods in totaal zo’n 110 vloerdesigns worden geplaatst, van klassiek elegant tot superdynamisch.

De Select-producten zijn bestemd voor residentieel gebruik, terwijl Transform met zijn slijtvaste toplaag zowel geschikt is voor residentieel als commercieel gebruik. Het Select-assortiment heeft een garantie van 15 jaar. Bij Transform is dat 20 jaar. Impress is de nieuwste collectie die zowel voor residentieel als commercieel gebruik geschikt is. Bijzonder aan deze reeks is de reliëfdruk, waarbij groeven en knopen te zien en te voelen zijn, net als bij echt hout. Naast de 500 m² Moduleo Moods gebruikte Dija in Antwerpen ook nog 2.200 kg Unipro NC 195 egalisatie.

Onderaannemers

Dija werkt met vijf werknemers en vult die groep aan met een viertal personen die als vaste onderaannemer actief zijn. “Dat is een bewuste keuze”, aldus Peter Jame. “Twee redenen liggen aan de grondslag van het feit dat we ook met onderaannemers werken. In eerste instantie is het vandaag de dag verre van evident om het juiste personeel te vinden. De mentaliteit van de schoolverlaters is niet altijd optimaal.

En daarnaast is het uiteraard ook een stuk flexibeler werken met onderaannemers. De administratieve last weegt lichter en je kan je werk beter plannen.” 

Dija in een notendop

Dija uit Neeroeteren bij Maaseik is gespe­cialiseerd in vloerbekleding, gaande van pvc, linoleum, rubber over tapijt, vinyl en laminaat tot wetroom floors. “We werken zelden rechtstreeks voor particulieren”, Peter Jame. “Het merendeel van onze klanten zijn aannemers die specifieke projecten realiseren. Dija is een familiebedrijf dat werd opgericht in 1969 door mijn grootvader. Later nam mijn vader de zaak over en zo ging het verder richting derde generatie. Voor mij persoonlijk was die stap niet evident omdat ik van opleiding eigenlijk lasser ben. Toch was het voor mij geen onbekende, want als vakantiejob ging ik altijd met mijn vader mee vloeren leggen. In totaal werken we bij Dija met vijf personen eigen personeel. Die groep wordt nog aan­gevuld met vier vaste onderaannemers.”