naar top
Menu
Logo Print

COMBINATIE VAN VAKMANSCHAP EN JUISTE PRODUCTEN

Egaliseermiddelen voor soepele en houten vloerbekledingen

Het egaliseren vormt een onmisbare stap in het bekomen van professioneel uitgevoerde, strak ogende vloeren die langdurig hun eigenschappen behouden. Hier bespreken we een aantal belangrijke aspecten van het egaliseerproces en bespreken we meer in het bijzonder het egaliseren om achteraf een soepele en houten vloerbekleding aan te brengen.

WELKE ONDERGRONDEN KOMEN IN AANMERKING

Voor alle ondergronden is er wel een geschikt egaliseermiddel in het assortiment van de fabrikanten, zolang u de ondergrond correct voorbereidt.

Welk type egaliseermiddel voor welke ondergrond?

Voor anhydrietondergronden bestaan er egaliseermiddelen op gipsbasis. 
In de andere gevallen zijn er de egaliseermiddelen op cementbasis. In sommige speciale gevallen is er een speciaal egaliseermiddel nodig.
Voor parketvloeren hebben sommige fabrikanten een apart egaliseermiddel ontwikkeld.

Cement- of anhydrietgebonden egaliseermiddel?

Dit hangt af van de ondergrond. Voor anhydrietvloeren is een anhydrietgebonden egaliseermiddel aanbevolen.
Voor de meeste andere gevallen wordt er een cementgebonden egaliseermiddel aanbevolen.

SOEPELE OF HOUTEN VLOERBEKLEDING

Voor een soepele vloerbekleding zijn er andere egaliseermiddelen nodig dan voor een houten vloerbekleding. Een houten vloerbekleding heeft een hoge afschuifsterkte nodig. Ook bij een soepele vloerbekleding die gebruikt wordt in een zware omgeving (bv. ziekenhuizen), is een hoge druksterkte nodig. Vezelversterkte egalisaties zijn spanningsarm en bieden een zeer hoge druk- en trekvastheid.

VERWERKING

Door het mengsel op een laag toerental te mixen, voorkomt u dat er lucht in het mengsel gezogen wordtEgaliseermiddelen kunnen zowel handmatig als machinaal verwerkt worden. In beide gevallen is het respecteren van de correcte waterhoeveelheid van cruciaal belang. Te veel water zorgt voor een beduidende afname van de sterkte van de uitgeharde egaliseerlaag.

Handmatige verwerking

Hierbij giet u in een propere emmer of kuip eerst de benodigde hoeveelheid water uit. Daarna stort u de poeders in het water. Die volgorde van werken voorkomt klontervorming.
Daarna mixt u het mengsel gedurende minimaal twee tot drie minuten met een traagdraaiende elektrische menger met ongeveer 500 toeren/min. tot een homogeen mengsel. Dit lage toerental voorkomt dat er lucht in het mengsel getrokken wordt. Daarnaast wordt het centrifugeren van de mortel voorkomen (d.w.z. dat de mortel tegen de binnenzijde van de emmer gedrukt wordt, waardoor er een slechte mengeling ontstaat).

Machinale verwerking

Hierbij maakt u gebruik van een mengpomp. U dient regelmatig de waterdosering te controleren door het nemen van een vloeimaat.

AANBRENGEN PRODUCT

De mortel wordt meteen na het mengen aangebracht waarna u het materiaal met een vlakspaan op de juiste laagdikte open spreidtDirect na het gieten van de zelfnivellerende gietmortel dient u deze mortel met een inox vlakspaan met een vloeiende continue beweging op het gewenste niveau te brengen. Om het optische resultaat en de vlakheid van een egalisatie te verbeteren, kan men de egalisatie narollen met een prikrol (of met een stekelwals).

Hulpmiddelen

Om de gewenste dikte beter te kunnen inschatten, zijn er een aantal hulpmiddelen in de handel verkrijgbaar. Zo zijn er plastic stelvoetjes met hoogtemarkeringen die u direct op de te egaliseren vloer plaatst. Na de egalisatie wordt het zichtbare gedeelte afgeknipt. Anderzijds zijn er zogenaamde 'dikte-driepoten'. Vanuit de top van de driepoot loopt er een in de hoogte instelbare meetlat tot op het vloerniveau. Per vierkante meter plaatst u drie dergelijke driepoten. De driepoten worden al vorderend verwijderd, zodra de juiste hoogte bereikt wordt en vooraleer de egaline begint aan te trekken.