naar top
Menu
Logo Print

LUXURY VINYL TILES OP MAAT VAN KANTOORTOEPASSINGEN

Waarop letten bij LVT

LVT-vloeren zijn sinds enkele jaren aan een ware opmars bezig. Na de woningbouw en de retail- en hospitalitysectoren vindt ook de officesector vandaag de weg naar deze duurzame en veelzijdige Luxury Vinyl Tiles. Het waterbestendige en onderhoudsvriendelijke karakter van deze vloeren maakt ze tot de ideale oplossing voor keukens en koffiecorners, terwijl een aantal innovatieve plaatsingsmethodes ook de toepassing op technische en verhoogde vloeren mogelijk maken.

AANDACHTSPUNTEN

Bij ontwerp

Klassieke tegellook
  • Systeem: kies, afhankelijk van de vereisten van de ondergrond, toegankelijkheid en snelheid van plaatsing, meteen voor het juiste systeem, zij het klassieke LVT-tegels voor de verlijming of het gebruik met een hechtende tussenlaag of loose lay LVT.
  • Akoestiek: hoewel LVT-vloeren betere akoestische prestaties hebben dan gewone houten of stenen vloeren - in de meeste gevallen wordt er gesproken van een contactgeluidsreductie van 4 à 6 dB - volstaat een klassieke LVT-vloer doorgaans niet om het vereiste akoestische comfort te behalen. Als oplossing bieden sommige fabrikanten speciale LVT-tegels met verbeterde akoestische prestaties aan of kan men gebruikmaken van een extra geluidsdempende laag in de vloeropbouw.
  • Prijs: standaard-LVT-vloeren hebben een prijskaartje van € 40 à € 45/m2 (incl. egalisatie); looselaysystemen kosten doorgaans € 50 à € 60/m2. De vinylvloeren in parketsfeer, die vooral bij de plaatsing bijzondere aandacht en expertise vragen, zitten in een andere prijsklasse. Tegen ca. € 95/m2 zijn zij vooral weggelegd voor commerciële ruimtes, lobby's en prestigeprojecten.

Bij plaatsing

  • Ondergrond: net zoals voor andere dampdichte vloerbedekkingen geldt dat het restvochtgehalte in de ondervloer niet meer dan 2% mag bedragen. Bij verlijmde systemen dient de ondergrond verder geëgaliseerd en afgeschuurd te worden. Ondervloeren moeten bij de plaatsing steeds stofvrij zijn.
Door de tegels in kleinere for­maten en speciale (geometrische) vormen uit te brengen, kunnen er creatieve ontwerpen gerealiseerd worden
  • Natuurlijk effect: om een zo natuurlijk mogelijk effect te bekomen, is het aangeraden om de planken of tegels voor plaatsing te mixen.
  • Precisiewerk: het plaatsen van de kleinformaat-LVL-tegels en het realiseren van geometrische patronen vergen de nodige technische en esthetische aandacht. Voor dit precisiewerk duiden fabrikanten daarom 'certified installers' aan.
  • Werfbescherming: hoewel LVT-vloeren relatief krasbestendig zijn, is geen enkel systeem volledig krasvast. Er wordt daarom aangeraden om de vloer gedurende de werken met platen en/of beschermfolie te bedekken. Gebeurt dit niet, dan dient de vloer voor de oplevering met een intensieve cleaner behandeld te worden, al is er geen garantie dat deze alle werfschade kan herstellen.

Bij onderhoud en bescherming

In de meeste kantoortoepassingen worden LVT-vloeren verlijmd, al is dat vanwege huurovereenkomsten of technische noden niet altijd mogelijk
  • Indrukgevoeligheid: hoewel LVT-vloeren erg bestand zijn tegen indrukken van stoel- en tafelpoten, is het toch aangeraden om de vloer hier preventief tegen te beschermen, bijvoorbeeld door het plaatsen van viltjes onder de poten. Verder dient er steeds gebruikgemaakt te worden van het type stoelwielen dat in de technische fiche van de vloerbekleding is opgenomen.
  • Krasbestendigheid: geen enkele LVT-vloer is volledig krasvast. Om eventuele schade te herstellen, kan men gebruikmaken van 'scratch fix', een speciale verharder die de krassen op een quasi onzichtbare manier weer opvult.
  • Reiniging: de reiniging van LVT-vloeren vraagt in principe geen speciale aandacht, al brengen verschillende fabrikanten wel aangepaste reinigingsproducten op de markt.