naar top
Menu
Logo Print

“VERTROUWEN IS CRUCIAAL IN ONZE BRANCHE"

Slosse wint Decoratie Award dankzij Moduleo by IVC bij Hotel Portinari (Brugge)Wesley Slosse wint Decoratie Award 2017 in de categorie Vloerbekleding

Het vakkundig plaatsen van enkele schitterende Moduleo LVT-vloeren in Hotel Portinari in Brugge leverde Vloerbekleding Slosse uit Torhout een Decoratie Award 2017 op. “Twaalf jaar terug legden we onze eerste LVT-vloer in de Makro in De Pinte. Sindsdien hebben we het product met rasse schreden zien evolueren. Optisch vallen de LVT-stroken niet langer van een echte houten vloer te onderscheiden. En ook op praktisch vlak zie ik heel wat voordelen", aldus zaakvoerder Wesley Slosse.

Slosse wint Decoratie Award dankzij Moduleo by IVC bij Hotel Portinari (Brugge)GROTE PROJECTEN, KLEIN WERELDJE

Vloerbekleding Slosse legt zich hoofdzakelijk toe op openbare werken en op de projectmarkt. Jaarlijks realiseert het Torhoutse plaatsingsbedrijf zo'n 20.000 à 30.000 m² vloerbekleding. “We zijn inderdaad meestal terug te vinden in RVT's, scholen, kantoren, hotels enz.", steekt Wesley van wal, “Maar dat betekent echter niet dat we particulieren zouden weigeren, wel integendeel."
Slosse is als vloerenspecialist van alle markten thuis en is daarbij vrij uniek. “We bevinden ons in een klein wereldje met slechts vijf à zes bedrijven voor heel België. We komen elkaar dus heel vaak tegen en werken ook voor dezelfde opdrachtgevers. Dat zijn dan meestal grote aannemingsbedrijven zoals Artes."
Wesley nam het bedrijf over van zijn vader die er zo'n 25 jaar terug mee gestart was. “Momenteel hebben we vijf werknemers in dienst. Ooit waren dat er acht, met dan nog eens de vaste onderaannemers erbij kwamen we aan zeventien. We hebben er echter bewust voor gekozen om de zaken wat bescheidener aan te pakken. Zo kan ik het overzicht en de controle over de werkzaamheden beter behouden."

Slosse wint Decoratie Award dankzij Moduleo by IVC bij Hotel Portinari (Brugge)Wesley Slosse: “Wie goed werk wil leveren, heeft echt wel een grote technische bagage nodig op vlak van ondergronden, producten, lijmen en vloertypes"

VERTROUWEN CRUCIAAL IN ONZE BRANCHE

“Vertrouwen is een sleutelbegrip in onze branche. De vloeropbouw is immers een belangrijk onderdeel van een project en dient als basis voor het volledige interieur. Als er achteraf problemen opduiken en we alles moeten uitbreken en opnieuw opbouwen, dan betekent dat heel vaak een ramp voor de investeerder, zowel qua tijdsbestek als financieel. Vandaar dat alles van meet af aan correct moet zijn. Zo weigeren wij al eens te starten op een werf, omdat de omstandigheden niet optimaal zijn. Dat kan zijn doordat de chape nog niet helemaal droog is of doordat bepaalde aannemers nog niet helemaal klaar zijn met hun werkzaamheden."

STRIKTE OPLEVERTERMIJNEN

Slosse wint Decoratie Award dankzij Moduleo by IVC bij Hotel Portinari (Brugge)Wesley Slosse: “Een belangrijke evolutie binnen de projectmarkt is het feit dat de hoofdaannemer zich contractueel steeds beter indekt tegen fouten of nalatigheid vanwege zijn onderaannemers. Onze eigen standaardcontracten worden bijna nooit meer aanvaard. Steevast moeten wij bepaalde clausules onderschrijven en strikte levertermijnen respecteren. Al vijlt mijn vrouw, die trouwens met succes alle administratie voor haar rekening neemt, daar wel nog de scherpste kantjes van af.
Gelukkig zien we in de praktijk dat de soep nooit zo heet gegeten wordt als ze wordt opgediend. Als we door omstandigheden ergens niet tijdig kunnen starten of opleveren, dan zoeken we in onderling overleg met de hoofdaannemer naar de beste oplossing voor beide partijen. En bij technische problemen kunnen we steevast rekenen op de support en garantie van onze leveranciers. Ook zij hebben er immers alle baat bij dat projecten tot een goed einde gebracht worden. En zo proberen we ons in te schrijven in een netwerk van vertrouwen waarbij bouwheer, hoofdaannemer, plaatser en fabrikant vlot en openlijk met elkaar kunnen communiceren zonder elkaar voortdurend de das om te doen."

SCHADECLAIMS

“Toch is die vertrouwensband er niet altijd en dan beland je al vlug in een kluwen van advocaten, schadeclaims, betalingsaanzeggingen enzovoort. Voor sommige mensen is de minste onvolkomenheid voldoende om niet te hoeven betalen. Zo hebben we ooit eens bij een particulier thuis een rubberen vloer gelegd. Geen goedkope oplossing, en we zorgden er dan ook voor dat alles tot in de puntjes afgewerkt was. Maar toch werden we in gebreke gesteld! Toen we de situatie ter plaatse met de bouwheer bespraken, kon die enkel maar aangeven dat ze 'niet tevreden was'. Waarover precies, dat liet ze bewust in het midden. Op die manier wordt het uiteraard moeilijk om tot een vergelijk te komen. Uiteindelijk mocht ik blij zijn dat ik nog een stuk van mijn geld gezien heb. Achteraf bleek trouwens dat ze diezelfde truc ook met andere aannemers had uitgehaald. Tja, gelukkig blijven dit vooralsnog uitzonderingen, anders konden we er maar beter mee stoppen."

TECHNISCHE BAGAGE

Slosse wint Decoratie Award dankzij Moduleo by IVC bij Hotel Portinari (Brugge)Wesley Slosse: “Mijn leuze is: het juiste product en de juiste vloer op de juiste plaats. En dat is tegenwoordig de grote uitdaging in ons vakgebied. Wie goed werk wil leveren, heeft echt wel een grote technische bagage nodig op het vlak van ondergronden, producten, lijmen en vloertypes. Een klein voorbeeld. Ooit moesten we een nieuwe vloer plaatsen in een tweede verblijf aan de kust. Het appartement in kwestie was jarenlang ongebruikt gebleven, aangezien het steeds dienst had gedaan als modelappartement. Zoals verwacht, troffen we na het wegnemen van de tapis-plain een chape in erg goede staat aan. Zo goed als nieuw. Dus besloten we om te egaliseren zonder voorafgaand de chape extra te verzegelen. Helaas hadden we dat beter wel gedaan, want de volgende dag belde de architect met de mededeling dat alles los lag. Bleek uiteindelijk dat het tapijtreinigingsproduct in de chape getrokken was en een optimale hechting van de egalisatie verhinderd had. Uit zo'n voorvallen leer je bij. Nu opteren we veel vlugger voor het extra verzegelen van de chape. Ook al drijft dat de kostprijs op de offerte omhoog."

BUITENLANDSE CONCURRENTIE

“We proberen om zo positief mogelijk te blijven in onze bedrijfsvoering. Het is gemakkelijk om te klagen over de vele moeilijkheden binnen onze sector.

De concurrentie van buitenlandse zelfstandigen berokkent ons inderdaad heel wat schade, al heb ik de indruk dat de situatie de laatste tijd verbeterd is. Bovendien draai ik de zaken ook graag eens om en bekijk ik de kwestie vanuit hun standpunt. En dan heb ik wel bewondering voor hen. Hun gedrevenheid, arbeidsethos en doorzettingsvermogen zijn eigenlijk wel een voorbeeld voor heel wat Belgen. Alleen zijn het pure uitvoerders en stellen ze zich geen vragen bij wat ze precies aan het doen zijn. Ook is het erg moeilijk om met hen te communiceren of in discussie te treden. En daarin maken wij echt wel het verschil. Op het ogenblik dat wij een probleem vaststellen, zullen we dit steevast onmiddellijk signaleren en eventueel zelfs de gepaste maatregelen voorstellen om het probleem te verhelpen."

PERSONEEL EN ERGONOMIE

Wesley Slosse: “Het is een publiek geheim dat het in onze sector aartsmoeilijk is om personeel te vinden, en vooral ook, vast te houden. Ook daarin proberen we rustig te blijven. Je moet kunnen aanvaarden dat je heel wat tijd stopt in het opleiden van nieuwe werkkrachten en dat een aantal onder hen relatief snel weer afhaakt. Sommigen vinden een andere job, anderen worden zelfstandig en nog anderen stappen uit de sector, omdat ze last krijgen van hun rug of knieën. Uiteraard proberen we dit laatste zo veel mogelijk te vermijden. Zo hebben we de laatste jaren heel wat geïnvesteerd in allerlei persoonlijke beschermingsmiddelen, maar ook in karren, liften enzovoort. Op dat vlak is er trouwens een grote mentaliteitsverandering ten opzichte van vroeger gekomen. Toen mijn vader de zaak nog runde, moesten we grote vinylrollen van wel 100 kg met twee personen, of zelfs alleen, manipuleren. Dat was pas echt trekken en sleuren. Bij grotere projecten plaatsen wij vandaag trouwens steeds een clausule in het contract dat er een lift in het gebouw of op de werf aanwezig moet zijn."

Slosse wint Decoratie Award dankzij Moduleo by IVC bij Hotel Portinari (Brugge)DECORATIE AWARDS 2017

Wesley Slosse: “Het winnen van de Decoratie Awards 2017 in de categorie Vloerbekleding was voor ons een heuse opsteker. De trofee staat dan ook op een prominente plaats bij ons in het bureel. Toch hebben we besloten om dat niet aan de grote klok te hangen of om daar veel promotie rond te maken. Dat is ook helemaal onze stijl niet."

Project Hotel Portinari

Slosse wint Decoratie Award dankzij Moduleo by IVC bij Hotel Portinari (Brugge)Wesley Slosse: “We wonnen de wedstrijd met een gloednieuwe LVT-vloer in het Hotel Portinari. Een prachtig gebouw, opgetrokken in het midden van de 19e eeuw aan het toen gloednieuwe station van Brugge. Vandaag is dat station enkele honderden meters opgeschoven en kijkt het hotel nu uit op het Zand, dat momenteel eveneens een grondige renovatie ondergaat."

Tot driemaal toe geweigerd

“Het grappige is dat we eigenlijk tot drie keer toe dat project geweigerd hebben. De, overigens zeer sympathieke, eigenares Katrien Lootens had immers, samen met haar architecte, een wel erg strakke planning voor de renovatie opgesteld. Zo strak dat ik al van tevoren wist dat het gewoon niet haalbaar zou zijn. En in dergelijke omstandigheden nemen we het project liever niet aan. Uiteindelijk zijn we na lang aandringen van de eigenares toch overstag gegaan."

Moduleo Moods LVT

“Zoals verwacht, ging de werf ongeveer drie maanden over tijd. Voor particulieren is dat geen ramp, maar voor een hotel heeft dat wel zijn consequenties. Zo heeft Hotel Portinari boekingen moeten annuleren en die gasten bij concurrerende hotels moeten onderbrengen. Het eindresultaat vind ik wel subliem. En dat komt uiteraard mede door de vloeren! Wij hadden de primeur om als eerste de Moduleo Moods LVT-vloer van IVC te mogen plaatsen. Voor mij is dit product het summum van realisme en creativiteit. Ik herinner me nog de allereerste keer dat we een LVT-vloer installeerden. Dat was in de Makro in De Pinte. Het belangrijkste argument daar was het gemak voor de schoonmaakploeg. Eindelijk had je een vloer die 100% watervast was en er toch uitzag als parket. Verder was er het voordeel dat je de vloer lokaal kon herstellen zonder zichtbare sporen. Sindsdien zijn daar enkel nog maar positieve punten bij gekomen, vooral dan qua esthetiek en design."

Visgraatmotief als visitekaartje

Slosse wint Decoratie Award dankzij Moduleo by IVC bij Hotel Portinari (Brugge)Wesley Slosse: “De klassieke LVT-stroken zijn rechthoekig qua vormgeving, maar bij Moduleo Moods is er een brede range aan vormen en maatvoeringen beschikbaar. In de inkomhal van Hotel Portinari plaatsten we vrij grote, parallellogramvormige lamellen in een visgraatmotief. Hierdoor krijgt het geheel een warme, uitnodigende en zelfs majestueuze uitstraling. In de kamers ligt dan weer een Moduleo Impress Dryback vloer. Voor de gangen, de trappen en de burelen, tot slot, opteerde de architecte voor tapijt van Desso. Dit zorgt voor een verhoogd akoestisch loopcomfort."

Sneldrogende chape

“Gezien het ultrakorte tijdsbestek, werd er gekozen voor een sneldrogende chape. Een LVT-vloer mogen we immers pas plaatsen op het ogenblik dat het restvochtgehalte in de vloer minder dan 2% bedraagt. De chape hebben we vervolgens behandeld met een primer om er zeker van te zijn dat de egalisatielaag van 2 mm perfect zou hechten. Bij de plaatsing van dunne, soepele vloerbekledingen zoals LVT en tapijt zorgt een dergelijke egalisatielaag ervoor dat de ondergrond zich zeker niet in de vloerbekleding zou aftekenen."

Fotoshoot

Wesley Slosse: “Bij de installatie diende er zich vooraf een 'akkefietje' aan, in die zin dat de aanvankelijk geleverde Moduleo Moods vloer, bestemd voor de inkomhal, enkele productiefouten bevatte. Dit probleem is slechts opgedoken op het ogenblik dat we een aanvang wilden nemen met de plaatsing. Grote paniek, want korte tijd nadien stond er een belangrijke fotoshoot op het programma. En die kon niet opgeschoven worden, aangezien deze cruciaal was voor het uitwerken van de communicatie rond het gerenoveerde hotel. Gelukkig heeft IVC dan heel erg professioneel gereageerd en samen met ons een oplossing bedacht. Enkele dagen later stond er alweer een nieuwe vloer voor de deur, en die hebben we onmiddellijk geplaatst op dubbelzijdige, verwijderbare tape. Na de bewuste fotoshoot hebben we de vloer weer gedemonteerd en optimaal laten acclimatiseren in de ruimte om ze enige tijd later tot slot definitief te verlijmen."

Vlotte plaatsing

“Afgezien van dit verhaal is de plaatsing op zich uiteindelijk erg vlot verlopen. Het Desso tapijt en de Moduleo Impress Dryback vloeren zijn producttypes die echt gemaakt zijn om vlot en projectmatig te installeren. Voor de plaatsing van de Moduleo Moods vloer was IVC aanvankelijk wat terughoudend. Voor hen vormde de eerste Moduleo Moods vloer immers een belangrijk prestigeproject. Ze hadden dan ook liever gehad dat dit onderdeel van het project uitgevoerd werd door een speciaal daartoe opgeleid plaatsingsbedrijf. De bouwheer was echter vastberaden en wilde niemand anders dan ons toelaten. En ook hier pleit het in het voordeel van IVC dat ze zich flexibel hebben opgesteld. Uiteindelijk is er dan een specialist van bij IVC komen assisteren bij de plaatsing. Maar goed, nuchter beschouwd, is het verschil met een 'gewone' LVT-vloer qua installatie vrij minimaal."