naar top
Menu
Logo Print

HOE EFFICIENT VLOERBEKLEDING VERWIJDEREN

Stripmachines

Voor het oordeelkundig strippen van een laag vloerbekleding bestaat er tot op heden nog geen standaarddraaiboek. Elke werf heeft nu eenmaal haar eigenheden qua locatie, substraat, lijmkwaliteit en uiteindelijke vloerbekleding. Vooral in de moeilijk bereikbare zones impliceert dit een forse manuele aanpak, waardoor de vakman telkens weer op een nieuw trial-and-errorscenario is aangewezen. Gelukkig bieden hedendaagse stripmachines voldoende flexibiliteit om in de grotere vlakken zowat elke mogelijke situatie de baas te kunnen.

MACHINES

Om grotere oppervlakken op een efficiënte manier van de meest uiteenlopende soorten soepele vloerbekledingen te ontdoen, bieden toestellen met zelftractie een rendabele oplossingBij de besproken zachtere of flexibele substraten dient men echter voor minstens een elektrische handtool zonder tractie te gaan, wil men de opdracht nog enigszins rendabel houden. De machines beschikken over een scherp voorwaarts mes dat zich via de oscillatiebeweging een weg baant in de interfase tussen substraat en lijmlaag. De toestellen zijn handig en compact, zodat ook minder bereikbare zones gestript kunnen worden. Nadeel blijft echter het beschikbare vermogen dat voorwaarts op het werk kan worden overgebracht. Dat is bij afwezigheid van tractie volledig in functie van de operator.
Om grotere oppervlakken op een efficiënte manier van de meest uiteenlopende soorten soepele vloerbekledingen te ontdoen, bieden machinale strippers (toestellen met zelftractie) een rendabele oplossing. De markt biedt een ruime keuze aan aandrijfprincipes, variërend van de klassieke wielaandrijving tot zelfs rupsbanden. Flexibiliteit is hierbij zonder meer bepalend: de gescheiden aandrijvingen voor mes (toch 2 kW en meer) en tractie (> 1 kW) betekenen om te beginnen een belangrijke winst van comfort voor de gebruiker, die bovendien nog eens over een scala aan instelmogelijkheden beschikt.

INSTELPARAMETERS

Met de juiste machine-instellingen kan het werk al heel wat verlicht wordenEen eerste zijn de messen: de ervaring uit de sector zweert bij een echt gamma, variërend in zowel dikte als breedte. Bij hardere lijmsoorten, in combinatie met een flexibele vloerbekleding, wordt er bijvoorbeeld voor een dun en tegelijk breed mestype gekozen. Valt de ondergrond bovendien zacht uit, dan is het omdraaien van het mes (snijvlak naar onder) vaak een goede optie, omdat zo het agressief inwerken op het substraat wordt voorkomen. Er bestaan ook messen in U-vorm die zelf voor de insnijding resp. baanvorming in de bekleding zorgen. Dergelijke messen kan men uiteraard niet omkeren.

Een andere parameter is het verticale gewicht dat men op de machine laat inwerken: dit is bepalend voor het juiste evenwicht tussen de voorwaartse beweging en de dieptewerking van het mes. Naargelang van de toepassing worden er machines van 200 tot 1.000 kg aangeboden.
Afhankelijk van de situatie kan er dan met zowel de grootte van de belasting als het aangrijpingspunt worden gespeeld (indringing stabiliseren versus tractiesysteem tegen de vloer houden), belangrijk bij bijvoorbeeld tapijten met een hardnekkig moussedragermateriaal, waarbij het stripwerk valt of staat met een correcte machineafstelling.