HOE EFFICIENT VLOERBEKLEDING VERWIJDEREN
Een combinatie van technologie en ervaring
Voor het oordeelkundig strippen van een laag vloerbekleding bestaat er tot op heden nog geen standaarddraaiboek. Elke werf heeft nu eenmaal haar eigenheden qua locatie, substraat, lijmkwaliteit en uiteindelijke vloerbekleding. Vooral in de moeilijk bereikbare zones impliceert dit een forse manuele aanpak, waardoor de vakman telkens weer op een nieuw trial-and-errorscenario is aangewezen.
SOEPELE VLOERBEKLEDINGEN
De manuele aanpak

Het afstrippen tot op het dragermateriaal - het streefdoel van de job - vraagt echter een correcte voorbereiding.
In een eerste fase wordt het vloermateriaal op regelmatige afstanden van bijvoorbeeld 20 cm in parallelle banen ingesneden, om de bekleding te verzwakken en nadien los te wrikken met schraaptools. Het is dan zaak om de ondergrond goed in het oog te houden: van solide, harde substraten zoals een goede chapelaag kan men de ingesneden banen dan lostrekken met behulp van een 'tapijtklauw', een gereedschap dat enkel hiervoor ontworpen werd.
Zachte ondergronden, zoals bestaand massief parket, staan in de meeste gevallen garant voor een hels karwei, omdat de gebruikte manuele vloerschrapers zich ofwel rechtstreeks in het substraat boren, ofwel ertegen afketsen en de makkelijkste weg kiezen, ongeacht de stand van het mes. In een beperkt aantal gevallen kan de ervaring het leed wel wat temperen, bijvoorbeeld bij oudere vaste tapijten: een nachtje voor het strippen de vloer goed natspuiten, en de niet-watervaste lijm van toen wordt ineens een stuk gewilliger.
HARDE VLOERBEKLEDINGEN

Om vlot te werken, is zowel de aanvalshoek als de meskeuze van belang: parketten worden courant met flexibele lijmsystemen gefixeerd, wat van de machine een gerichte agressie en impact vraagt. Daarom worden regelmatig smallere, piramidevormige of zelfvertande messen ingezet voor extra impact. De inzagingen zelf dienen daarom ook dichter bij mekaar (ca. 15 cm) te liggen.
NABEWERKINGEN
