naar top
Menu
Logo Print
29/11/2017 - JOSEFIEN DE BOCK

INLOOPDOUCHES BADKAMERTREND VAN HET MOMENT

Handleidingen een must, kant-en-klare installatiepakketten niet aangewezen

Inloopdouches zijn mooi, praktisch, onderhoudsvriendelijk en verkrijgbaar in vrijwel alle afmetingen. Een correcte installatie vergt echter enige voorkennis en behendigheid. De leveranciers helpen een handje door middel van gebruiksaanwijzingen en instructievideo's. Als handelaar kunt u ook heel wat doen om inloopdouches in de verf te zetten en de verkoop te stimuleren.


INLOOPDOUCHES POPULAIRDER DAN OOIT

De inloopdouche, waarbij de badkamertegels doorlopen in de douche, heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen. Ze oogt esthetisch en is door het ontbreken van randen en scharnieren eenvoudig in onderhoud. De installatie van een inloopdouche is niet geschikt voor 'leken', maar doe-het-zelvers kunnen vlot aan de slag met handleidingen en instructievideo's van de leveranciers. Het is aangewezen om de installatie niet alleen uit te voeren omdat het een complexe klus is die al snel een halve dag in beslag neemt. Daarom laten veel particulieren de installatie van hun inloopdouche aan een professional over.

AANDACHTSPUNTEN BIJ INSTALLATIE

Voor inloopdouches geldt dat hoe meer breekwerk eraan te pas komt (bijvoorbeeld als een bestaande douche of een bestaand bad wordt omgebouwd), hoe moeilijker de installatie verloopt. Met de volgende zaken moet zeker rekening worden gehouden.


Minimale afmetingen

Inloopdouches vereisen een minimumbreedte van 90 cm en een diepte vanaf 120 cm. Anders zijn ze te klein om comfortabel in te kunnen douchen. Bovendien wordt de waterdichtheid niet gegarandeerd door het spatwater op de badkamervloer.

Diepte chape

Er is voldoende diepte nodigin de dekvloer. Met name waar de afvoergoot komt, moet de vloer aflopend zijn. Vraag uw klant steeds naar de dikte van de chape; die bepaalt welk afvoersysteem er kan worden ingebouwd. Bij onvoldoende diepte wordt er bij voorkeur een douchebak geplaatst.

Waterdichtheid

Met het oog op de waterdichtheid, is het belangrijk dat er gedetailleerd wordt afgekit in de kieren van de inloopdouche zodat er geen lekken of schimmel ontstaan. Dit gebeurt met sanitaire siliconen. Ook een vochtbestendige ondervloermat is een must. Zorg dat deze producten in uw aanbod aanwezig zijn.

KANT-EN-KLARE PAKKETTEN

Om het de consument of installateur gemakkelijk te maken, zou u verwachten dat de leveranciers kant-en-klare installatiepakketten voor inloopdouches aanbieden. Ze doen dit echter bewust niét, omdat mensen graag zelf kiezen welk materiaal ze gebruiken en in welke prijsklasse. Bovendien weet u niet wat men thuis al liggen heeft aan materiaal, en of het een volledig nieuwe douche of een vervanging betreft.


Weet wat er nodig is

U kunt als handelaar zelf een pakket samenstellen, maar dit is niet aangewezen. Het is wél belangrijk om te weten welke materialen nodig zijn voor de installatie van een inloopdouche, zodat u die in uw assortiment kunt opnemen. Een overzicht:

  • afdekkingsplaat voor de douchegoot in inox of roestvrij staal;
  • flexibele pvc-buis om de douchegoot te verbinden met de afvoerleiding;
  • vochtbestendige ondervloermat, die met lijm wordt aangebracht op de ondergrond van de douche en rechtstreeks betegeld kan worden met tegellijm. Bij bepaalde merken is de ondervloermat vooraf gemonteerd aan de douchegoot;
  • tegels, tegellijm en tegelmortel;
  • silicone of polymeer voor het afkitten van de voegen tussen de wand en de vloer.

DOUCHEWANDEN EN -DEUREN

Douchewanden en -deuren zijn onmisbaar in uw winkel. De meeste inloopdouches worden immers met één of twee wanden geïnstalleerd om spatwater te voorkomen. Deze wanden zijn veelal vervaardigd uit onderhoudsvriendelijk veiligheidsglas van 6 à 8 mm dik. Ze worden verkocht met profielen om te bevestigen aan de muur en/of het plafond. Omdat smaken en ruimtelijke indelingen verschillen, wordt er veel maatwerk geleverd. Hierbij kunnen de wanden worden aangepast in de breedte, in de hoogte of met een schuine zijde. Er is ook keuze tussen helder, gelaagd of gezandstraald glas, en bij de meeste leveranciers zijn gekleurde wanden ook mogelijk. Soms wordt er bij een inloopdouche of douchebak een glazen douchedeur voorzien. De leveranciers bieden schuif-, klap- of pivotdeuren.


ANDERE ACCESSOIRES

Zorg dat u ook douchekranen, -zuilen en -kolommen aanbiedt, evenals accessoires zoals glazenwissers en reinigingsmiddelen. Zo krijgt de klant een totaalplaatje.

DOUCHEBAKKEN: WAARDIG ALTERNATIEF VOOR INLOOPDOUCHE

In een nieuwe badkamer is een inloopdouche eenvoudig te plaatsen. In een bestaande badkamer vergt dit meer breekwerk, omdat de douche moet worden ingewerkt in de chape. Mensen die dit niet willen, opteren het best voor een douchebak. Douchebakken worden steeds platter en lager, waardoor ze qua look dichter aanleunen bij inloopdouches. Bovendien bieden ze een betere garantie op een spatvrije badkamer.

Vormen

Douchebakken zijn verkrijgbaar in vierkante, rechthoekige of kwartronde vorm. Rechthoekige bakken zijn in trek, aangezien ze de meeste gelijkenissen vertonen met inloopdouches. De populairste afmetingen zijn 90 cm x 90 cm, 90 cm x 120 cm en 90 cm x 140 cm. We zien ook breedtes van 80 cm, en de diepte kan oplopen tot 180 cm.


Materialen

Acryl is het meest courante materiaal: sterk, licht en prijsvoordelig. Ideaal voor doe-het-zelvers! Daarnaast zijn er douchebakken in sterkere (en duurdere) materialen zoals geëmailleerd staal en composiet. Ook douchebakken in gietijzer, kwarts, (imitatie)natuursteen, porselein en polybeton komen voor. Met deze producten richten de merken zich meer op professionals.

Kleuren

Wit, crème en graniet zijn de standaardkleuren voor douchebakken, maar om het even welke kleur is mogelijk.

DOUCHECABINES: DALENDE MARKT

Douchecabines worden nog geïnstalleerd in de instapmarkt en in appartementen. Sommige mensen voorzien ook een cabine in hun garage of berging. Deze marktis vandaag niet meer groeiend. De snelle installatie is een voordeel, maar de andere types zijn de laatste jaren een pak goedkoper geworden. Douchecabines komen het meest voor in 80 cm x 80 cm en 90 cm x 90 cm.


INSTALLATIE-INSTRUCTIES: EEN MUST

Alle leveranciers voorzien affiches, flyers, panelen en ander instructiemateriaal. Videotutorials zijn uitermate geschikt om af te spelen op schermen in uw winkel. Dit POS-materiaal is erg handig voor uw klanten én voor uw personeelsleden, aangezien het hen helpt om de producten op een correcte manier aan de man te brengen. Gebruik het dus zeker nuttig in uw zaak!