naar top
Menu
Logo Print
12/07/2019 - VALERIE VERKAIN

Welke natuursteen vloeren plaatst u binnenkort?

Travertin en terrazzo belangrijkste trends in natuursteen

Travertin
Vooral travertin met open structuur steelt vandaag vele harten (c) Klaas Verdru

Uitgesproken natuursteen als vloerbekleding

“Waar de klant tot enkele jaren terug nog streefde naar de ultieme perfectie en de witste marmer met de minste adering, wil men vandaag weer helemaal terug naar de oorsprong”, vertelt Laurence Roelens, Marketing Manager bij natuursteenspecialist Beltrami. “Authenticiteit met ruwe oppervlakken en brute structuren, zijn hier het sleutelwoord. Ook grillige lijnenspellen en een uitgesproken kleurenpalet worden gesmaakt. Denk maar aan sterk geaderd marmer in mosgroen, bordeaux, terracotta of peachroze.”

Architecten vallen voor travertin

Dat marmer terug is van weggeweest, lijdt geen twijfel. Marmer en marmerlookalikes zijn ondertussen al overal te zien, maar wat volgens Beltrami echt in de lift zit, is travertin. “Vooral travertin met open structuur steelt vandaag vele harten, zoals onze Pietra Bicci”, vertelt David Verheye, Sales Manager Tiles bij Beltrami. “Travertin, een lichtrijke, beige getinte kalksteen, is geschikt voor vloeren, interieurafwerking, wand- en gevelbekleding, terrassen en plaatsen we ook rond zwembaden.”

De aandacht trekken met terrazzo

Ook niet weg te denken uit trendy interieurs, is terrazzo. “Wie speelsheid en een vleugje nostalgie in huis wil brengen, kan dat met onze BTL Terrazzo designs”, vertelt Laurence Roelens. “Het kan als vloer-, wand- en trapbekleding of als decoratieve element in huis.” “Terrazzo is een mengeling van marmergranulaten en cement”, vertelt David Verheye. “We kunnen verschillende pigmenten toevoegen aan het mengsel en spelen met de grootte van de korrels. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wat goed scoort vandaag zijn de zwart-wittinten en ludieke kleurcombinaties.”

Terrazzo
Wie speelsheid en een vleugje nostalgie in huis wil brengen, kan dat met terrazzo (c)  Fierens Keukens – Louis Culot Keukenwerkbladen

Zelfde materiaal, andere afwerking

Waar de ontwerper ook van houdt, is om eenzelfde materiaal meermaals te laten terugkomen in het interieur of exterieur, zij het dan met een andere afwerking. “Getrommeld, gezandstraald, verzoet, gevlamd, gepolijst… elke afwerking geeft een ander uitzicht en heeft ook andere eigenschappen”, aldus David Verheye. “Zo is een verzoete of ruw behandelde steen minder glad en vergt die minder onderhoud. Terwijl de gladde variant dan als wandbekleding kan worden gebruikt.”

 Op maat van de ruimte

Een belangrijk voordeel van natuursteen is dat er ook maattegels kunnen verzaagd worden uit platen. “Hier maken architecten graag gebruik van”, aldus Laurence Roelens. “Zo kunnen ze de afmetingen van de natuursteentegels perfect afstemmen op de ruimte. En zijn de mogelijkheden naar materiaalkeuze, kleur, formaat en afwerking eindeloos.”