naar top
Menu
Logo Print
01/08/2019 - WOUTER PEETERS

HOUTEN VLOER IN BOENWAS

Een derde manier om een houten vloer van bescherming te voorzien is door een boenwas aan te brengen. Die methode bestaat al erg lang, maar is over de jaren heen uiteraard geëvolueerd. Tegenwoordig is boenwas echter minder in trek in de particuliere markt dan olie en vernis.

boenwas
Na het voorbereiden met een poriënvuller kan men op de vloer een vaste boenwas aanbrengen

ALGEMEEN

Boenwas is waarschijnlijk het oudste beschermingsmiddel voor de parketvloer, met een historiek die eeuwen teruggaat. Traditioneel bestaat boenwas uit bijenwas, opgelost in terpentijn. Later werd de receptuur aangepast, bijvoorbeeld door de toevoeging van carnaubawas (extract van tropische boom) om de boenwas slijtvaster te maken en de vervanging van terpentijn door het goedkopere terpentine. Tegenwoordig worden ook aardwassen zoals vaseline uit aardolie en bruinkool gebruikt. De nieuwste wassen bestaan geheel of gedeeltelijk uit siliconenproducten.

Boenwas als parketbescherming is nu veel minder in trek dan olie en vernis in de private woningmarkt, maar is nog wel gegeerd voor authentieke parketvloeren zoals bijvoorbeeld in musea en kastelen. Olie en vernis zijn geschikter en onderhoudsvriendelijker voor de parketvloer dan boenwas. Maar door een geïmpregneerde parketvloer te behandelen met boenwas ontstaat er een wat voller resultaat met een zijdeglans effect.

KLEUR

Op water gebaseerde was is transparant van kleur. Binnen het assortiment oplosmiddel houdende wassen zijn de kleuren transparant, wit, geel en bruin verkrijgbaar. De gepigmenteerde versies geven slechts een genuanceerd kleureffect. Qua glansgraad verkrijgt men extra glans door te boenen met een zachte pad (kleur wit) of met een zachte doek. Een meer matte vloer krijgt men als er geboend wordt met een grove pad (bv. kleur rood).

boenwas
Voor het boenen krijgt de vloer een ‘sealer’-behandeling, een solventgedragen poriënvuller om de vlekbestendigheid te verbeteren

Veel parketvloeren werden in hun geschiedenis met boenwas behandeld zodat het verdere onderhoud ook met datzelfde product dient te gebeuren. Heel misschien zou een dergelijke vloer grondig geschuurd kunnen worden en met olie of vernis aangepakt kunnen worden, maar dat is steeds risicovol. Diepe boenwasresten zouden voor complicaties kunnen zorgen.

WERKWIJZE

Boenwas wordt, net als olie, met een éénschijfsmachine, een boenmachine of boenblok op de parketvloer gewreven, maar met dit verschil dat de vloer vooraf een ‘sealer’-behandeling krijgt, een solventgedragen poriënvuller om de vlekbestendigheid te verbeteren. Watergedragen producten kunnen in dit geval niet toegepast worden omdat zij een ‘opvezeling’ van het hout veroorzaken. Dat is uit den boze wanneer met boenwas gewerkt wordt vermits de parketvloer dan perfect glad moet zijn. Meteen na de behandeling is de parketvloer weer beloopbaar. Een geboende parketvloer krijgt pas echt zijn mooie, diepe glans na heel veel boenbeurten. Het enige minpuntje van boenwas als product is de geringe weerstand tegen water.

ONDERHOUD

Als onderhoud volstaat het om enkele keren per jaar een nieuwe laag boenwas aan te brengen en eventueel de parketvloer vooraf ontvetten door middel van een intensief reiniger.