naar top
Menu
Logo Print
05/12/2018 - TOM DEJONGHE

KEUZE EN HANTERING TEGELZAAGMACHINE BEPALEND VOOR EINDRESULTAAT

Wanneer welke machine kiezen en hoe gebruiken

Legt u binnenvloeren, terrassen of parkings/opritten aan? In elk van die gevallen moet u heel wat tegels verzagen. Keer op keer wilt u daarbij uiterst zorgvuldig zaagwerk leveren. Maar die klus klaren is niet altijd eenvoudig. Om u erbij te ondersteunen, gingen we te rade bij enkele fabrikanten van snij- en zaaggereedschap. Wanneer zet u welk toestel in: een tegelsnijder, een kleine haakse slijper of een tegelzaagmachine? Waarop moet u zoal letten bij de aankoop van die laatste? En hoe werkt u er optimaal mee?

SnijmachineWANNEER KIEST U WELKE MACHINE?

De industriële brugzaagmachines even buiten beschouwing gelaten, kunt u met drie mobiele toestellen tegels verwerken: een tegelsnijder, een kleine haakse slijper met of zonder geleidingslat en een tegelzaagmachine.

AankoopWAAROP LETTEN BIJ AANKOOP?

Tegels zijn zeer breekbaar. De minste verschuiving of vibratie tijdens het verzagen kan bijgevolg tot breuken leiden. Vandaar dat vooral de stabiliteit van een tegelzaagmachine belangrijk is. Ook het vermogen, de reinigbaarheid en het transport zijn van belang.

TipsENKELE TIPS

Verwijder zeker eerst alle zaagresten en vuil van een eerdere klus en zaag rustig en laat het zaagblad zijn werk doen. Dat zijn maar enkele van de vele tips.

ZaagbladGEBRUIK HET JUISTE ZAAGBLAD

Cruciaal is verder dat u het juiste zaagblad voor de juiste tegels gebruikt. Een belangrijke, algemene regel is: ga voor een kwaliteitsvol zaagblad, met dus een waarborg. En onthou ook: er bestaat geen diamantzaag die alle werk aankan, zeker niet bij het tegelzagen. Dat wordt meteen duidelijk.

OnderhoudONDERHOUD

Zit de dagtaak erop, dan reinigt u de tegelzaagmachine het best met koud leidingwater. Is de machine gereinigd, controleer dan alle smeerpunten en doe een beetje vet op de veelgebruikte schroeven.

 

 

 

 

Een greep uit het aanbod:

• Gölz Belgium-Riforce
• Husqvarna
• Intermat
• SL-Solution