naar top
Menu
Logo Print
01/08/2019 - TOM DEJONGHE

HOUTEN VLOER ONZICHTBAAR BESCHERMEN

Heel wat consumenten kiezen vandaag voor een houten vloer in hun woning, met liefst zo veel mogelijk behoud van de natuurlijke look. Vandaar het succes van nagenoeg onzichtbare bescherming voor houten vloeren, met olie of vernis. Beide opties hebben hun specifieke kenmerken. Aan u als vakman om op basis daarvan te beslissen welk type afwerking u het best toepast voor uw klus en klant.

onzichtbaar beschermen
Met het juiste product kan de natuurlijke houtlook worden behouden

TREND VAN PARKET MET ONBEWERKTE LOOK

Doordat het milieubewustzijn toeneemt, groeit de vraag naar oorspronkelijke en eco­logisch verantwoorde producten. Dat geldt zeker ook voor de inrichting van een woning en dus eveneens voor de vloerkeuze. Heel wat consumenten kiezen vanuit dit ecolo­gische gedachtegoed – maar ook wegens de rust en warmte die deze uitstraalt – voor een houten vloer. Het hout moet er dan wel zo oorspronkelijk mogelijk blijven uitzien.

Maar het hout van een vloer niet beschermen is uiteraard geen goed idee. Het zal dan immers al snel sporen van gebruik vertonen en aan schoonheid inboeten. Vandaar dat meerdere fabrikanten producten verkopen die een houten vloer zo onzichtbaar mogelijk optimaal beschermen tegen invloeden van stoffen waarmee het oppervlak in aanraking komt.

AFWERKINGSOPTIES OM NATUURLIJK ASPECT TE BEWAREN

Om een parketvloer te behandelen met zo veel mogelijk behoud van de matte, natuurlijke look, kunt u onder meer olie en vernis inzetten. Elke optie heeft haar eigen kenmerken, die we hieronder bespreken. Aan u als vakman om op basis daarvan te beslissen welke u het best kiest voor uw klus en klant.

Vernis

Dit product, al dan niet met twee componenten, kunt u eenvoudig verwerken, met een rol en/of borstel. Het resultaat is slijtvast en goed chemisch resistent (getest met bepaalde huishoudelijke producten zoals wijn en olijfolie), zeker bij vernis met twee componenten. Het onderhoud is niet zo intensief, maar een diepe kras valt niet makkelijk te herstellen. Met één liter legt u één laag op ongeveer 12 m² parketvloer (mogelijk ook zo bij olie). U moet vernis in meerdere lagen aanbrengen. Dit kan wel al na nagenoeg 4 uur. Ook dient u bij het vernissen zeer goed de luchtvochtigheid in het oog te houden, zeker bij watergedragen producten. Deze mag zeker nooit minder dan 50% bedragen. De vernis bevat mogelijk een additief dat het hout bleker maakt en waardoor de vernis geen ‘opvurend effect’ vertoont en zo zeer zacht en bijna onzichtbaar blijft.

onzichtbaar beschermen
Een houten vloer valt nagenoeg onzichtbaar te beschermen, zowel met vernis als met olie

Olie

Ook dit type product kunt u eenvoudig verwerken, met een viltroller, een olieapplicator of een platte kwast, waarna u de olie met een witte pad of poetsmachine inwrijft, voor een egaal mat oppervlak. Eventueel overtollige olie neemt u op met een katoenen doek. Met één liter olie kunt u veel m² afwerken, in bepaalde gevallen zelfs tot 25 à 60 m², bijvoorbeeld bij een renovatie. Er bestaan zowel systemen waarbij u één laag moet aanbrengen, als oplossingen met twee lagen. Waak er alleszins over dat u bij gebruik van een watergeëmulgeerde olie voldoende ver­zadiging bereikt. Volgens een producent valt een met zijn oplossing geoliede vloer een­voudig te reinigen en te repareren. Het resultaat is nadien ook eenvoudiger bij te werken dan een geverniste vloer. U dient het resultaat geregeld wat bij te voeden. Het onderhoud is ook wat intensiever. Een geoliede houten vloer is verder mogelijk minder slijtvast en chemisch resistent. De vloer droogt in nagenoeg 16 uur tijd.

WAT MET VERGELING BIJ VERNIS?

In bepaalde gevallen kan vernis vergelen, maar dat effect valt te voorkomen, met bijvoorbeeld uv- en tanineblokker.

Vergelen door looizuren

Wanneer u een watergedragen vernis aanbrengt op eik, kunnen bepaalde planken vergelen doordat ze veel looizuur bevatten. Om dat te voorkomen, stellen meerdere bedrijven vaak voor om eerst een bepaalde olieprimer met twee componenten of een andere niet-verkleurende primer aan te brengen. Die houden dit effect tegen, waarna u het hout toch met watergedragen vernis kunt behandelen.

Vergeling door te veel of te weinig zonlicht

Vroeger bevatte vernis alkydhars, waardoor het product gevoelig was voor vergeling. Meerdere fabrikanten maken hun vernissen vandaag echter met acrylaatharsen, polyurethaan of combinaties daarvan, zodat dit probleem niet meer voorkomt. Het vernis wordt mogelijk sterk gematteerd, omdat de look dan dicht aanleunt bij bruut hout. Daardoor is het oppervlak wel gevoeliger voor het opglimmen, hoewel bepaalde grondstoffen dit kunnen voorkomen. Op­glimmen is ook tegen te gaan met de juiste onderhoudsproducten, zoals een reinigingsmiddel met een carnaubawas die het oppervlak mat houdt.

onzichtbaar beschermen
Heel wat consumenten kiezen vandaag voor een houten vloer, die er dan wel zo oorspronkelijk mogelijk uit moet blijven zien

ALTIJD EVEN TESTEN … EN GETEST

Voor alle producten is het raadzaam om, wanneer u er voor het eerst mee werkt, een test uit te voeren of om advies te vragen aan de leverancier.

Gecertificeerd

Weet verder dat meerdere producten, zowel oliën als vernissen, DIBt-gecertificeerd zijn. Mogelijk is de oplossing goedgekeurd voor de behandeling van kinderspeelgoed (volgens de Europese standaard DIN EN 71-3), speek­sel- en huidvetbestendigheid (DIN 83160) en chemische resistentie (DIN 68861-1 of EN 13442). Wat de slijtvastheid van vernissen betreft, wordt meestal getest of ze aan de Amerikaanse norm ASTM 4060-01 en de Europese norm EN 13696 voldoet.