naar top
Menu
Logo Print
28/11/2018 - WOUTER PEETERS

HOUTPOEDER MAAKT HOUTEN VLOER STERKER

MEISTER BRENGT MET NADURA EN LINDURA NIEUWE TYPES VLOERDELEN OP DE MARKT

Houtpoeder is een door het Zweedse patentenfirma Välinge gepatenteerde innovatie die wordt gebruikt bij verduurzamen van houtachtige producten. De Duitse onderneming Meister investeerde ruim drie jaar R&D in het verwerken van houtpoeder in houten vloerdelen. Het resultaat ervan vormen de collecties Nadura en Lindura. Dankzij de houtpoedertechnologie zakken de materiaal- en de totale productiekost, en worden ook de mechanische eigenschappen van de vloerdelen verbeterd.

HOUTPOEDERTECHNOLOGIE

Principe

principeVersteend hout komt onder heel specifieke omstandigheden in de natuur voor. Hierbij zijn alle organische bestanddelen vervangen door mineralen zoals kwarts. Bijzonder is echter dat de structuur van het hout behouden blijft.

De gepatenteerde houtpoedertechnologie werd ontwikkeld om dit natuurlijke proces na te bootsen binnen een productieomgeving. De houtachtige producten verkrijgen daarbij een oppervlak dat zo hard is als steen. Dit resulteert in een product dat het beste van twee werelden combineert: de warme touch van hout, en de robuustheid van een keramisch materiaal.

Productieproces

Het houtpoeder bestaat uit een mix van houtvezels, bepaalde minerale stoffen en kleurstoffen. In een eerste productiefase wordt het houtpoeder gelijkmatig verstrooid op het te verduurzamen oppervlak. Het verstrooide houtpoeder op de toplaag en tegenlaag wordt samen met de houten toplaag onder hoge druk en hitte met elkaar versmolten, waarbij het poeder in iedere fijnste houtporie doordringt en zo voor een versterkende en stabiliserende werking van de vloer zorgt.

Toepassingen

De houtpoedertechnologie wordt wereldwijd momenteel enkel door Meister toegepast op hdf-platen voor de productie van vloerdelen.

Het houtpoeder moet steeds aan beide kanten worden voorzien om het element stabiel te houden. Men kan de kleur van de poederlaag wijzigen door de kleurpigmenten aan te passen. Bovendien is de houtpoederlaag dik genoeg om er tastbare structuren in te persen. Dit gebeurt bij hoge temperaturen, waarbij de houtpoederlaag opnieuw plastisch wordt.

NADURA

file://fileserver/Magbeelden/MVSBE/MVSBE0196/A09/140505BDS0006.jpg
De Nadura collectie verenigt het beste van twee werelden: het warme gevoel van hout, en de robuustheid van een tegelvloer

Het eerste product op basis van houtpoeder dat Meister twee jaar geleden op de markt bracht, was Nadura. Deze vloer-delen bestaan uit een hdf-dragerplaat van E1-kwaliteit, maar in plaats van decorpapier wordt er een houtpoederlaag op aangebracht. Door te spelen met kleuren en structuren, ontstond er een collectie van een twintigtal vloerdelen.

Marktpositionering

Dit product werd in de markt gezet met de bedoeling de consument een alternatief aan te bieden dat zich qua producteigenschappen ergens tussen laminaat en een keramische tegel of natuursteen bevindt. Volgens de fabrikant combineert Nadura het beste van twee werelden.

Verschil met laminaat

Het verschil met laminaat is de grotere stevigheid en hardheid van de vloerdelen. Een standaardlaminaatvloer heeft een klasse 32, waardoor die geschikt is voor middelmatig commercieel gebruik. Dankzij de houtpoederlaag bereikt Nadura standaard een klasse 34, wat overeenkomt met de hoogste gebruiksklasse bij laminaatvloeren: zwaar intensief commercieel gebruik. Ook op esthetisch vlak ziet men bij Meister voordelen. De houtpoederlaag is immers heel wat dikker dan het decorpapier bij laminaat. Hierdoor kunnen er diepere 3D-structuren met een vrij uniek karakter worden gecreëerd.

Verschil met keramische tegels en natuursteen

Met het nieuwe procedé worden de voordelen van hout en steen in één product gecombineerd: zo hard als steen en zo warm als hout. Door het hoge percentage houtvezels in de houtpoederlaag zijn de vloerdelen minder warmtegeleidend dan kera-mische tegels of natuursteen. Het gevolg hiervan is dat Nadura veel warmer aanvoelt aan de voeten.

Toepassing als vloerdelen én als wandpanelen

file://fileserver/Magbeelden/MVSBE/MVSBE0196/A09/140505BDS0009.jpg
De Nadura elementen kunnen ook als wandpanelen worden toegepast. Zeer geschikt voor veeleisende omgevingen zoals deze kinderkamer

De toepassing betreft zowel vloeren als wandpanelen. Het innovatieve materiaal maakt veelzijdige oppervlaktevariaties mogelijk, die chique leistenen of authentieke houtstructuren fraai imiteren.

Zelfs een moderne roestoptiek, die doet denken aan geoxideerd ijzer en toch prettig warm aanvoelt, behoort tot de mogelijkheden.

Afmetingen

De vloerdelen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en afmetingen. Eerst en vooral is er het tegelformaat met een (ruime) afmeting van 853 x 395 mm. Bij de panelen heeft men de keuze uit twee lengtes: 1.280 x 335 mm en 2.600 x 335 mm. De tegeldelen zijn 10,5 mm dik, de panelen 11 mm.

Plaatsing

houtpoeder

De installatie is eenvoudig. Voor het spreekwoordelijke legcomfort zorgen kliksystemen, die afgestemd zijn op de betreffende eigenschappen van de vloeren en de maten van de planken. Zoals het Masterclic Plus systeem aan de kopse zijde en de befaamde Uniclic verbinding aan de langse zijde.

De vloer wordt aan de kopse zijde dicht tegen het ernaast liggende vloerdeel neergelaten (A). Na het leggen vindt er aan de kopse zijde nog geen vergrendeling plaats (B). Pas na het leggen van de volgende rij wordt de veer geactiveerd (C). Hierdoor ontstaat er een veilige, vormstabiele verbinding (D).

LINDURA

file://fileserver/Magbeelden/MVSBE/MVSBE0196/A09/140507BDS0002.jpg
Binnen de Lindura collectie treft men heel wat verschillende vloerdelen aan. Hier zien we een leemgrijze rustieke eiken vloer.

De houthandel vormt het exclusieve distributiekanaal voor Nadura in België. Maar consumenten die een dergelijke speciaalzaak bezoeken, zijn vooral op zoek naar hout en niet meteen naar vloeren met een steenachtige optiek.

Die vaststelling vormde voor Meister de aanzet om de houtpoedertechnologie ook in te zetten bij houten vloerdelen. Het productieproces is nagenoeg hetzelfde: de hdf-dragerplaat met houtpoeder als boven- en onderlaag. Het verschil is hierbij dat er een houten toplaag op de bovenste houtpoederlaag geplaatst wordt. Het geheel wordt vervolgens onder zeer hoge druk en hitte met elkaar versmolten en gebakken.

De houten toplaag, met haar scheuren, knoesten en poriën, vormt de beste voorwaarde voor een blijvende verbinding met het houtpoeder. Precies omdat de houten toplaag in het houtpoeder verankerd is, kan deze onmogelijk losraken. Het houtpoeder dringt werkelijk in iedere porie van de houten toplaag, en vormt zo één robuust geheel.

Tot slot wordt de vloer uiteindelijk afgewerkt met natuurolie voor een natuurgetrouwe uitstraling. Daarbovenop is het nieuwe product zo hard dat het niet met het gangbare zaagblad kan worden verzaagd. Daarom is er een speciaal voor dit soort materiaal ontwikkeld zaagblad nodig dat aangeleverd kan worden door de producent. De warmte van de houten vloer wordt gecombineerd met de hardheid van steen. Het resultaat zijn levendige tot rustieke, geborstelde en natuurgeoliede landhuisplanken.

Prijsgunstig

De Lindura houten vloeren zijn zo'n 50% goedkoper t.o.v. de traditionele parketvloeren met breedtes van 27 cm of 32 cm, aangezien er met een dunnere houten toplaag gewerkt kan worden, die dankzij de versterkende werking van het houtpoeder kwalitatief zelfs sterker is dan de traditionele toplagen.

Afmetingen en plaatsing

De Lindura planken zijn eenvoudig te installeren dankzij de gebruiksvriendelijke Masterclic Plus en Uniclic systemen, en zijn verkrijgbaar in de formaten 270 x 2.200 mm en 320 x 2.600 mm. De geringe opbouwhoogte van 11 mm zorgt ervoor dat dit product ook geschikt is voor renovaties. Momenteel bestaat Lindura in tien uitvoeringen: acht eiken en twee lariksen. Laatstgenoemde houtsoort is, net als dennenhout, zeer zacht.

Hard oppervlak

Normaliter ontstaat er een put wanneer een voorwerp op een traditionele zachthouten vloer valt. Maar dankzij de versterkende poederlaag bij het nieuwe product is dit niet het geval. De impact is verwaarloosbaar in vergelijking met de klassieke parketvloeren.

Onderhoudsvriendelijk

Net na de plaatsing is een natuurgeoliede parketvloer heel fraai, maar bij gebrek aan onderhoud openen de houtporiën zich na verloop van tijd. Wanneer er vervolgens met vuile schoenen over gelopen wordt, absorberen die openstaande poriën het vuil, dat vervolgens diep in het hout penetreert. Bij een Lindura houten vloer is dit echter uitgesloten, omdat de poriën al tijdens het productieproces hermetisch gesloten werden en het vuil niet kan binnendringen.

Duurzaamheid

houtpoeder
Dankzij de houtpoedertechnologie is deze houten vloer een stuk goedkoper én sterker dan zijn traditionele tegenhanger

Nog slechts 20% van het parket dat vandaag verkocht wordt, is massief. De overige 80% is semimassief. Prijs, ecologie en vormstabiliteit geven daarbij de doorslag. Goed, degelijk parket wordt altijd op hdf-dragerplaten gemonteerd, omdat de impact van vallende voorwerpen veel kleiner is, en het ook borg staat voor een vormstabiele klikverbinding.

Door de speciale productopbouw is de warmteweerstand van Lindura met 0,084 m²K/W, in combinatie met de speciale dempende onderlaag Meister-Silence 25 dB, erg gering en dus uitermate geschikt voor vloerverwarming. Naar architecten en de projectmarkt toe is dit product ook interessant op het gebied van de bijbehorende brandclassificatie.

Meister Lindura houten vloeren zijn uitgerust met de classificatie BfL-S1, wat betekent dat zij ook goedgekeurd werden op het gebied van brandvertraging.