naar top
Menu
Logo Print
28/11/2018 - EMMELINE GYSELINCK

PLAATSING, ONDERHOUD EN DE LAATSTE NIEUWE INNOVATIES IN PARKETVLOEREN

Parket is een populaire vloerbekleding die veel mogelijkheden biedt. Er zijn verschillende manieren om parket te plaatsen, waarvan lijmen een veelvoorkomende methode is. Maar dat is niet altijd mogelijk, afhankelijk van de ondergrond. Parket vraagt wel een zeker onderhoud en bescherming en is gevoelig voor luchtvochtigheid. De laatste jaren zien we enkele nieuwe technische innovaties binnen parketvloeren. Bovendien zijn niet alleen woningen, maar ook steeds meer kantoorgebouwen uitgerust met parketvloeren. Een overzicht.

KEUZE ONDERVLOEREN ESSENTIEEL VOOR KWALITEIT PARKET

ondervloerDe belangrijkste factor bij de installatie van een parketvloer is misschien wel de ondergrond. Die speelt een grote rol bij het bepalen van de techniek en de materialen die worden gebruikt. We bieden een overzicht van de types ondervloeren die bestaan en welke ondervloeren geschikt zijn voor parket.

 

LIJMEN VAN PARKETVLOEREN

lijmen

De meest geschikte plaatsingsmethode van een houten vloer hangt niet alleen af van de ondergrond, maar ook van de dikte van het hout. Naast het zwevend plaatsen en het vastnagelen op de balken van het parket is verlijmen een veelvoorkomende methode. Vooral bij kunststofvloeren, cementvloeren en spaanderplaten is verlijmen de beste optie. We zetten enkele concrete tips op een rijtje voor het verlijmen van houten vloeren.

STAPPENPLAN VOOR HET SCHUREN VAN EEN PARKET

schurenWie zijn klant een feilloze afwerking van zijn investering wil geven, zal niet om goede schuurmachines heenkunnen. Voor een feilloos resultaat is het van belang om met respect de verschillende schuurstappen te doorlopen. Dankzij schuurbewegingen zullen oneffenheden in de toppen verwijderd worden, net als verontreinigingen die mogelijk een gevolg zijn van de plaatsing (bijvoorbeeld lijmresten). Het schuurwerk bereidt het parket voor om afgewerkt te worden met het materiaal naar keuze.

 

 

GEEF PARKETBESCHERMING DE NODIGE AANDACHT

bescherming

Na het schuren staat het parket volledig technisch in orde om het volgens de regels van de kunst te kunnen afwerken met olie, lak, hardwax... Parket moet met de juiste producten en technieken behandeld worden en nadien een correct onderhoud krijgen met de daartoe bestemde middelen. Wanneer moet men kiezen voor vernis, olie of boenwas?

SCHADE AAN PARKET DOOR LUCHTVOCHTIGHEID VERMIJDEN

zwevenOm schade bij de installatie te voorkomen is het belangrijk om twee zaken in de gaten te houden: de temperatuur en de luchtvochtigheid. Bij een te lage luchtvochtigheid zal hout een deel van zijn eigen luchtvochtgehalte afgeven en kan het gaan scheuren, barsten vertonen en/of opbollen. Wie grote schommelingen weet te vermijden, is goed op weg naar een feilloos gelegd parket waar de gebruiker lang van zal kunnen genieten. Daarom geven we een overzicht van de factoren die de stabiliteit kunnen beïnvloeden.

METEN VAN LUCHTVOCHTIGHEID

luchtvochtigheid

Gezien de mogelijke gevolgen op lange termijn van de luchtvochtigheid, is het belangrijk dat die correct gemeten kan worden. Recent kregen heel wat schrijnwerkers te maken met vragen van klanten met betrekking tot schade aan hun parket. De schuld ligt in eerste instantie echter niet bij de plaatser, mits hij de nodige voorzorgsmaatregelen heeft genomen. Daarnaast is het wel zijn taak om klanten voldoende te informeren over het belang van luchtvochtigheid.  

UNIEK CONCEPT VAN NATUURLIJK GEBOGEN VORMEN

gebogenEr is al lang vraag naar parketvloeren met natuurlijk gewelfde naden, die een rustieke en natuurlijke sfeer uitademen. Tot voor kort waren echter enkel erg ervaren ambachtslieden in staat om dergelijke vloeren te creëren. Dankzij state-of-the-arttechnologie is het nu ook mogelijk om de gebogen vloerdelen automatisch, en dus tegen meer democratische prijzen, te produceren.

SCANDINAVISCHE TREND: PARKET UIT NAALDHOUT

naaldhout

Een andere nieuwe trend binnen parketvloeren komt overgewaaid uit Scandinavië en is al lang geen kortstondige hype meer. Naaldhout werd vroeger vooral gebruikt als onderlaag of tussenlaag bij meerlagig parket, maar kan evengoed als bovenlaag worden gebruikt. Parketvloeren uit naaldhout komen steeds vaker voor in moderne interieurs dankzij de eenvoudige, authentieke vorm en heldere kleur.

UNIEKE TECHNOLOGIE: DIGITAAL GEPRINT LAMINAATGAMMA

digitaal

Digitaal printen van laminaat is een recente techniek waarbij patronen onmiddellijk op de basisplaat geprint worden. De techniek brengt verschillende voordelen met zich mee: de productie gebeurt sneller én nauwkeuriger en de variatiemogelijkheden zijn erg uitgebreid. Op die manier kan ook beter ingespeeld worden op de wensen van de klant en kan men marktgerichter gaan werken.

TOEPASSING VAN PARKET IN KANTOORGEBOUWEN

kantoor

Tegenwoordig zien we parketvloeren niet alleen in woningen, maar ook steeds vaker in kantoorgebouwen opduiken. De parketvloeren winnen daar aan belang vanwege hun tijdloze karakter en warme uitstraling. Met het oog op een duurzaam resultaat moet er wel rekening gehouden worden met enkele voorschriften en de eigenschappen van de diverse materialen en uitvoeringen.

DE WARMTE VAN HOUT MET DE KRACHT VAN STEEN MET HOUTPOEDERTECHNOLOGIE

houtpoeder

De gepatenteerde houtpoedertechnologie werd ontwikkeld om het natuurlijke proces van versteend hout na te bootsen. Dat resulteert in een product dat de warme touch van hout combineert met de robuustheid van een keramisch materiaal. Dankzij de houtpoedertechnologie zakken de materiaal- en de totale productiekost en worden ook de mechanische eigenschappen van de vloerdelen verbeterd.