naar top
Menu
Logo Print

STIJLVOORKEUREN EN DE PRAKTIJK VAN TAPIJTBEKLEDINGEN

Voor het bekleden van trappen met tapijt bestaan er niet echt zeer specifieke trends, maar in het Verenigd Koninkrijk is er duidelijk een voorliefde om de trap te bekleden met een gestreept tapijt, bij voorkeur in combinatie met een unikleur op de gang of op de verdieping. In België wordt er eerder gewerkt met vijf woonstijlen. We geven ook enkele handige tips in verband met de installatie van zo'n tapijtbekleding.

tapijtbekledingSTIJLVOORKEUREN

Happy young

Felle kleuren geven energie in een speels en eigentijds interieur. Met bijzondere kunst en accessoires toont de bewoner zijn creativiteit, maar de basis van de inrichting is functioneel. Een leuke meubelmix van een duur en betaalbaar design en een stevige houten laminaatvloer zijn een must vanwege het intensieve gebruik door de bewoners. Het geheel wordt bij voorkeur afgewerkt met een zelfontworpen trapbekleding met tapijt in een hippe trendkleur als eyecatcher.

Industrial

Geïnspireerd door de stoere sfeer van oude pakhuizen met bakstenen muren, betonnen vloeren en stalen raamkozijnen. Een interieur met rauwe randjes en kantjes, waarin meubels tegen een stootje kunnen en gecombineerd worden met metalen archiefkasten en grote loungebanken. Het kleurenpalet is dan ook niet voor watjes: indigo, wijnrood of roestbruin voor de trapbekleding met tapijt geven de zwart-witte basis een boost.

Modern minimal

Fans van architectuur gaan voor strakke lijnen en een ruimtelijke beleving. De sfeer is modern en luxe dankzij de grote raampartijen, hoge muren en een heldere basis van wit en zwart. Smaakvol design is de enige toevoeging in dit cleane en tijdloze interieur. Ton-sur-tonnaturellen vervullen de hoofdrol en hier en daar kan er gespeeld worden met een uitgesproken primaire accentkleur. Bijvoorbeeld voor de trapbekleding met tapijt.

Natural living

Verbondenheid met de natuur in de woonkamer. Kamerplanten zijn een must, maar er zijn nog veel meer manieren om het interieur een natuurlijke uitstraling te geven. Zoals met materialen als rotan, linnen en wol, in witte en natureltinten als comfortabele basis, afgewerkt door een vloer van verweerd of vergrijsd hout. Het geheel wordt gecompleteerd met een warme trapbekleding met tapijt in de ultieme accentkleur voor deze natural habitat: groen.

New classic

Dankzij de geslaagde mix van klassiek en modern krijgt een dergelijk interieur zijn tijdloze charme. Authentieke details worden bewaard en het interieur krijgt een hedendaagse update met luxe materialen, kleuren en vormen die passen bij toen én nu. Bruin, grijs en groentinten passen in dit plaatje, net als trendy, hippe dessins met een classic touch, zoals een pied-de-poule, een sierkussen en een luxueus bontkleed. Elementen die ook te zien zijn in de trapbekleding met tapijt.

AAN DE SLAG

De benodigdheden om een trap met tapijt te bekleden, zijn de volgende: lijmkam, contactlijm, breekmes, schaar, hamer en nietmachine (voor het vastnieten van de ondertapijt wanneer daarvoor geopteerd wordt). Logischerwijze dient voor aanvang van het werk nauwkeurig opgemeten te worden hoeveel tapijtlengte er precies nodig is. Dat gebeurt in de volgende stappen:

tapijtbekleding
Elke traptrede wordt gemeten

Stap 1

Het meten begint onderaan op de trap. De lengte van de trede, de hoogte van het stootbord en de ronding van de trapneus worden opgemeten. Het aldus verkregen cijfermateriaal wordt met elkaar opgeteld, aldus weet men exact de lengte van de vereiste tapijtbekleding. Maar indien men ook voor een ondertapijt kiest, dient er per traptrede een extra 4 cm bij geteld te worden. En om alle eventualiteiten uit te sluiten, wordt er bij het totaal nog eens een extra halve meter geteld. Tapijt zorgt, behalve voor een esthetische meerwaarde, ook voor een hoger loopcomfort en geluidsdemping.

 

ondertapijt
Het ondertapijt wordt hier gespannen geplaatst

Stap 2

Het ondertapijt wordt op de juiste lengte afgesneden, vastgeniet en vastgelijmd op de trap, nadat het voordien grondig gereinigd en gedroogd werd. Er wordt dit keer van bovenaan op de trap naar beneden gewerkt. Met de lijmkam wordt de contactlijm op de traptrede aangebracht, waarna het ondertapijt daarop goed wordt aangedrukt. Voor een extra stevige bevestiging wordt het ondertapijt aan de randen en de onderkant van de tredeneus met enkele nietjes vastgezet. Dit alles wordt herhaald tot de volledige trap met het ondertapijt bekleed is.

tapijt
Het tapijt wordt naar boven bevestigd

Stap 3

Het eigenlijke tapijt wordt op de juiste maat gesneden. Dat gebeurt op dezelfde wijze als bij het ondertapijt, met dit verschil dat de precieze, totale lengte nu al bekend is en dat de bevestiging van onder naar boven gebeurt. Het ondertapijt wordt zorgvuldig met de contactlijm bestreken en daarop wordt het boventapijt geplaatst en stevig aangedrukt. Aan de randen en de trapneuzen wordt het tapijt met een hamer beklopt. Deze handeling wordt verder bij alle treden uitgevoerd. Indien het tapijt ook voor de overloop gebruikt wordt, dient het door te lopen tot over de eerste trapneus om ervoor te zorgen dat de overgang tussen beide delen mooi weggewerkt zou worden. Wanneer het tapijt een bepaald patroon of ‘vleug’ (de polen wijzen alle in één richting) heeft, moet erop gelet worden dat alle (eventuele) stukken tapijt dezelfde kant op gelegd worden.

tapijt
Het tapijt wordt in de naden met een hamer beklopt

Stap 4

De afwerking. Indien er rafelende draadjes of andere oneffenheden aan het tapijt merkbaar zijn, moeten die onmiddellijk met een schaar worden weggeknipt. De trap, en dus ook de tapijtbekleding, kan al na 24 uur belopen worden, maar een kleine, voorzichtige test wordt aanbevolen.