naar top
Menu
Logo Print

TERRAS EN OPRIT IN NATUURSTEEN PLAATSEN: DE REGELS VAN DE KUNST

Hoe een natuursteenterras correct plaatsen en schade na oplevering voorkomen

Heel wat van ongetwijfeld ook uw klanten kiezen ervoor om hun terras of oprit te laten aanleggen met natuursteentegels. Om schade aan het tegelwerk te voorkomen, zoals vlek- en scheurvorming, moet de plaatsing volgens de regels van de kunst verlopen. Een van de belangrijkste aandachtspunten daarbij is een uit­stekende drainage. Want water is dé vijand van een betegeld oppervlak. Waarop moet u zoal letten bij de plaatsing? We geven u een pak praktische tips mee.

Natuursteen buitenWELKE NATUURSTENEN VOOR BUITEN?

Wanneer u er buiten een terras of oprit mee aanlegt, is het zeer belangrijk dat de gekozen natuursteen vorstbestendig is. Ook moet het materiaal voorzien zijn van een duurzame antislipafwerking. Beide kenmerken vindt u bij vele soorten graniet, basalt, leisteen, arduin, kalksteen, zandsteen en kwartsiet.

VloeropbouwVLOEROPBOUW

Zoals bij elk terras en elke oprit is ook hier de staat van de ondergrond van groot belang. Niet alleen moet de fundering tot onder de vorstlijn gelegd worden (ongeveer 40 cm diep), ook moet ze afdoende het water draineren. Want stilstaand water is dé vijand van een betegeld oppervlak.

PlaatsenPLAATSEN EN OPVOEGEN

Zorg ervoor dat de tegels minstens 1,5%-2% afhellen. Dat is noodzakelijk voor een goede afwatering. Uiteraard moet het water van de woning weg aflopen. Ter hoogte van de woninggevel moet de be­tegeling zich onder de waterkerende laag bevinden. Belangrijk is dat u in geen geval de tegels rechtstreeks tegen elkaar plaatst: dan hebben ze niet genoeg ruimte om te ‘bewegen’ en breken ze op termijn. Plaats de tegels bij voorkeur niet met een verspringende voeg of halfsteensverband.

 

Een greep uit het aanbod:

- Beltrami
- Bemarmi
- Febenat/Bauma Stone
- Impermo
- Stone Senses
- Vandix