naar top
Menu
Logo Print
31/01/2019 - LAURENCE BLONDEEL

LUXURY VINYL TILES OP MAAT VAN KANTOORTOEPASSINGEN

AANGEPASTE PLAATSINGSMETHODES VOOR GEBRUIK BIJ TECHNISCHE EN VERHOOGDE VLOEREN

LVT-vloeren zijn sinds enkele jaren aan een ware opmars bezig. Na de woningbouw en de retail- en hospitalitysectoren, vindt ook de officesector vandaag de weg naar deze duurzame en veelzijdige Luxury Vinyl Tiles. Het waterbestendige en onderhoudsvriendelijke karakter van deze vloeren maakt ze tot de ideale oplossing voor keukens en koffiecorners, terwijl een aantal innovatieve plaatsingsmethodes ook de toepassing op technische en verhoogde vloeren mogelijk maakt.

lvt
LVT-vloeren sluiten ook steeds meer aan bij de luxueuzere parketsfeer. Door de tegels in kleinere formaten en speciale (geometrische) vormen uit te brengen, kunnen creatieve ontwerpen gerealiseerd worden. Op deze manier krijgen onder andere lobby's en ontvangstruimtes extra cachet

LUXURY VINYL TILES

Modulair systeem

Luxury Vinyl Tiles zijn heterogene vinylproducten die in plaats van op rol als modulair systeem, in de vorm van planken of tegels, op de markt gebracht worden. LVT is opgebouwd uit 4 tot 8 lagen. Standaard spreekt men van:
• een multilaag op basis van zuivere pvc; 
• een printfilm of decorlaag; 
• een slijtlaag;
• een beschermende uv-laag of PU-coating.
De dikte van vinyltegels is beperkt. In de meeste gevallen gaat het om 2,5 mm, en de maximale dikte van een LVT-vloer bedraagt 5 mm. De planken en tegels zijn beschikbaar in heel wat verschillende formaten en kunnen eenvoudig bijgesneden worden. Een gekend probleem bij vinylproducten blijft echter de dimensionale stabiliteit. Fabrikanten bieden hierop vandaag een antwoord door vinyltegels van een dubbele glasvezellaag te voorzien, waardoor ze beter bestand zijn tegen uitzetting en krimp.

LVT
In vergelijking met de klassieke vinyl op rol biedt LVT een betere weerstand tegen slijtage

Hoge weerstand

In vergelijking met de klassieke vinyl op rol biedt LVT een betere weerstand tegen slijtage. De PU-coating zorgt namelijk dat de pvc niet langer poreus is, waardoor vuil en vlekken niet meer kunnen indringen en de krasbestendigheid van de vloer aanzienlijk verbetert, al is geen enkele LVT-vloer echt krasvast. In tegenstelling tot gewone vloerbekledingen uit vinyl, die een geschuimde pvc als drager hebben, zijn LVT-vloeren ook beter bestand tegen indrukken van stoel- en tafelpoten. Ze behalen goede tot zeer goede resultaten op de meubelpoottest (EN ISO 16581) en hebben een kleine gecertificeerde restindruk (0,03 à 0,04 mm volgens EN ISO 24343-1 voor standaard LVT-vloeren).

 

NORMEN & CLASSIFICATIES

Internationale standaard

De Internationale Standaard ISO 10874 voorziet in een classificatiesysteem voor soepele vloerbekledingen, gebaseerd op de functie van de ruimte enerzijds en de intensiteit van het gebruik anderzijds. Voor kantoorgebouwen zijn vooral de klassen 31 (commercieel gematigd), 32 (commercieel algemeen), 33 (commercieel zwaar) en 34 (commercieel zeer zwaar) van belang.

Europese normen

Naast deze algemene classificatie, moeten LVT-producten onder andere ook voldoen aan de geldende brandnormen (EN 13501), de emissienormen, de normen voor indoor air quality, ... Al deze aspecten worden opgenomen in de technische fiches van de producten.

lvtEenvoudig onderhoud

Een ander belangrijk voordeel van LVT-vloeren, en een van de redenen waarom het in kantoorgebouwen steeds vaker het klassieke tapijt vervangt, is de onderhoudsvriendelijkheid. De vloeren zijn namelijk hygiënisch, stofvrij en waterbestendig. In tegenstelling tot de meeste linoleumvloeren, die de juiste voeding en nabehandeling vragen, volstaat bij LVT-vloeren bovendien een regelmatige poetsbeurt met aangepaste producten en een schrobzuigmachine.

ESTHETISCH

Digitale prints en dessins

Op esthetisch vlak bieden LVT-vloeren een brede waaier aan mogelijkheden. Een realistische houtlook, een strakke unibetonlook of het uitzicht van een tapijt zonder het bijhorende stof, … Digitale printtechnieken zorgen voor eindeloze mogelijkheden wat betreft zowel kleur als patroon.

lvtMeer realisme

In het design van LVT-vloeren staat realisme steeds meer centraal. Zo zorgt het gebruik van planken en tegels in plaats van doorlopende rollen voor een geloofwaardig effect met natuurgetrouwe voegen, en kan er dankzij het hoge aantal verschillende dessins binnen 1 reeks voldoende afwisseling en asymmetrie gecreëerd worden. Binnen het gamma met houtlook wordt bovendien steeds meer gebruik gemaakt van embossing in register. Zo krijgen de LVT-planken niet alleen een houtlook, maar ook effectief een houtstructuur. Ten slotte zijn er vandaag ook aangepaste plinten in hetzelfde materiaal op de markt.

Vinylvloer in parketsfeer

De laatste nieuwigheid binnen de LVT-vloeren zijn de geometrische vormen, waarmee speciale ontwerpen gecreëerd kunnen worden. Het gaat bijvoorbeeld om ruiten en zeshoeken in verschillende dessins en kleine formaten, die op verschillende manieren gecombineerd kunnen worden. Met deze producten komen de LVT-vloeren steeds meer in de parketsfeer terecht.