naar top
Menu
Logo Print
25/05/2018 - LAURENCE BLONDEEL

MINDER WERK EN ZORGEN DANKZIJ RIGID VINYLVLOEREN

VINYLPRODUCENTEN BIEDEN ALTERNATIEF VOOR KLASSIEK VINYL, LAMINAAT EN PARKET

Vinyl wordt vaak aanschouwd als slap en is gevoelig voor allerlei factoren. Parket is dan weer te duur, kwetsbaar en akoestisch minder isolerend. Dankzij de rigid vinylvloeren is er nu een eenvoudig te plaatsen, betaalbaar, stevig en stabiel alternatief. Het is geschikt voor elke soort ruimte en kan zowel residentieel als commercieel worden gebruikt.

rigid
Rigid vinylvloeren zijn geschikt voor residentieel en commercieel gebruik

PRODUCTSAMENSTELLING

Verschillende producenten gebruiken verschillende samenstellingen voor hun rigide vinylproducten. Ze onderscheiden zich van elkaar door andere materialen en kliksystemen te gaan gebruiken, maar trachten vooral de dimensionale stabiliteit, performantie en sterkte van hun product te garanderen. Het product is één homogeen geheel met een reliëfstructuur waarin diepte zit. Hierdoor ziet het product er realistisch uit. De bovenste lagen van de rigid vinylvloeren verzorgen meestal de comfortfactoren van de vloer, terwijl de onderste lagen veeleer sterkte en hardheid voorzien. De bovenste laag bestaat meestal uit polyurethaan, is waterbestendig en zorgt ervoor dat de planken en tegels vlek- en krasbestendig zijn. Een transparante slijtlaag is steeds aanwezig en kan verschillen van dikte, gaande van 0,4 mm tot 0,7 mm, afhankelijk van de keuze voor een residentieel of commercieel gebruik. Deze laag biedt bescherming tegen langdurig gebruik en de bijbehorende slijtage. Vervolgens is er de printfilm, meestal uit pvc, waarop het dessin in hoge resolutie gedrukt wordt. De planken en tegels worden stevig gehouden dankzij een harde en lichte kern die vaak uit gerecycleerd materiaal bestaat. Deze kern helpt sterk bij het comfort, de waterbestendigheid en de geluiddempende eigenschappen van de rigid vinylproducten. Als laatste laag is er steeds een backing of deklaag. Die zorgt voor waterbestendigheid langs de onderkant en biedt bescherming tegen telegraphing.

rigid
Rigid vinyl is beschikbaar als plank of tegel

DIMENSIONALE STABILITEIT

Rigid vinylplanken en -tegels zijn mechanisch sterk, waterproof, vlek- en krasbestendig, kennen een goede geluidsisolatie en voelen comfortabel aan. De dimensionale stabiliteit van het product is belangrijk om opkrullen, krimpen en uitzetten van het vinyl zo veel mogelijk tegen te gaan. Temperatuurschommelingen beïnvloeden het rigid vinyl maar doen dat in mindere mate en dit is eenvoudig op te vangen door een uitzetvoeg te voorzien. De verschillende lagen bieden bescherming tegen indentatie zowel langs onder als langs boven. Dankzij het geheugen van het materiaal weet het product perfect in welke richting het moet uitzetten om de vervorming te gaan herstellen. Er is voor een deel een isolerend effect, maar zonder te veel te isoleren qua vloerverwarming.

BETER GEWAPEND

Dankzij de sterke klikprofielen is het plaatsen van het product makkelijk, zijn de planken of tegels sterk met elkaar verbonden en is de waterdichtheid gegarandeerd. Acclimatisatie voor het verleggen is in de meeste gevallen niet meer nodig, tenzij er grote temperatuurschommelingen plaatsvinden. Er wordt voortdurend research gedaan naar vernieuwende lakken die minder gevoelig zijn voor zon en licht om verkleuring van het product tegen te gaan. Rigid vinylvloeren zijn met andere woorden beter gewapend tegen vergeling, al is verkleuring op lange termijn nog steeds mogelijk. Rigid vinyl is geschikt voor elk soort kamer of elke soort ruimte en dit voor zowel residentieel als commercieel gebruik. De vloeren zijn erg populair bij renoverende werken omdat ze dun zijn en vaak simpelweg over de oude vloer gelegd kunnen worden.

rigid
De krasbestendige vinylvloeren ideaal voor de keuken

NIEUWE MARKT

Vinylproducenten worden vaak geconfronteerd met consumenten die twijfelen of ze wel vinyl zouden leggen. Het is een minder stevig product, het vergt wat voorbereiding en het brengt werk en vuil met zich mee. Daarnaast is telegraphing ook mogelijk, een fenomeen dat bij laminaat of parket niet het geval is. Net daarom bestaan er rigid vinylplanken en -tegels de dag van vandaag. Zo stellen de vinylproducenten hun klanten gerust, maar snijden ze evenzeer een nieuwe markt aan waarop ze voordien niet aanwezig waren. Ondanks het feit dat het vinyl is, kan het product namelijk worden aangeboden in hout- en parketzaken.