naar top
Menu
Logo Print
31/01/2018 - LAURENCE BLONDEEL

DE ESTHETISCHE EIGENSCHAPPEN EN PLAATSING VAN GEWEVEN VINYLVLOEREN

Het polyvinylchlorideproduct (pvc) is een luxueus en decoratief designproduct dat geschikt is voor intens gebruikte ruimtes, zoals kantoorruimtes. Het kan daarenboven niet alleen als vloer-, maar ook als meubel-, akoestische paneel-, plafond- of muurbekleding gebruikt worden. Geweven vinylvloeren kennen zo eindeloze combinatiemogelijkheden qua gebruik, vorm en kleur.

ESTHETISCHE EIGENSCHAPPEN

Eindeloze combinaties

Elke fabrikant biedt verschillende opties aan qua uiterlijk van de geweven vinylvloer. Dankzij diverse designs, kleuren, vormen en legpatronen kan de gebruiker of architect met dezelfde collectie heel diverse effecten creëren. Geweven vinyl is beschikbaar in rolbanen van twee meter breed, als tegels (in alle mogelijke vormen) en tegenwoordig ook als klikprofiel. Het designproduct is daarnaast niet alleen te gebruiken op de vloer, maar kan ook als muurbekleding dienen. Op die manier kunnen er eindeloze creatieve combinaties gemaakt worden om elke ruimte een uniek design te geven en een unieke stempel op elk project te drukken.

Geweven vinylcominaties
Geweven vinylvloeren kennen combinatie-mogelijkheden qua gebruik, vorm en kleur

Licht

Licht speelt een belangrijke rol wanneer het over geweven vinylproducten gaat. Zoals een schilder werkt met het licht op zijn doek, zo kan ook de vloerontwerper met licht werken op zijn vloerdesign. De lichtinval en de legrichting beïnvloeden namelijk de optiek van de geweven vinylbekleding. Afhankelijk van onder welke hoek een persoon het vinyl bekijkt, kan de kleur of de structuur anders lijken. Dat levert opnieuw extra decoratieve opties op.

Luxe

Zoals reeds vermeld, behoren de geweven vinylproducten tot de luxueuze en decoratieve designproducten. Dat komt doordat ze ondanks hun harde textielkarakter een zacht designkarakter hebben en er eindeloze creatieve combinaties gemaakt kunnen worden. De vloer kent een lange levensduur, waardoor hij in ongeveer elke ruimte gebruikt kan worden en er een luxueuze uitstraling aan kan toevoegen. Qua prijs komt men gemiddeld aan 50-60 euro per vierkante meter geplaatste bekleding.

Comfort

Geweven vinyl is comfortabel qua gebruik, plaatsing en onderhoud, maar ook qua gevoel. Het product voelt zo goed als nooit koud aan wanneer het binnen gebruikt wordt, omdat het de omgevingstemperatuur aanneemt. Het product verschilt qua comfort van traditionele vinylvloeren. Het ziet er namelijk niet alleen uit als een zachte vloerbedekking, maar voelt ook prettig en huiselijk aan.

DUURZAAMHEID

geweven vinylmuur NtgrateDe fabrikanten van geweven vinylvloeren maken het product zo groen en duurzaam mogelijk. Ze proberen daarbij zo weinig mogelijk restafval te creëren, hun rookgassen te filteren tot zuivere lucht, groene energiebronnen en onschadelijke grondstoffen te gebruiken, het product een zo lang mogelijke levenscyclus te geven en een onderhoud met milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen aan te raden. Daarnaast is het product zelf recycleerbaar, al wordt dat weinig tot niet gedaan, omdat de sterkte van het product drastisch afneemt en het zo van minderwaardige kwaliteit is. Wel kunnen het restafval en het gebruikte materiaal voor andere toepassingen gebruikt worden, zoals het aanvullen van beton. Naast de VOC-certificaten beschikken de geweven vinylbekledingen over een of meerdere groene certificaten en attesten. Op die manier weet de gebruiker hoe duurzaam en groen zijn gekozen product wel degelijk is.

PLAATSING

Qua voorbereiding gelden dezelfde regels als die bij een traditionele vinylvloer. De ondergrond moet geëgaliseerd, geschuurd en gestofzuigd worden alvorens de geweven vinylbekleding aangebracht mag worden. De rolbanen en tegels moeten gelijmd en op de ondergrond geplakt worden en de klikprofielen klikken simpelweg in elkaar. Bij het gebruik van rolbanen wordt qua plaatsing aangeraden om in de hoek van de ruimte te beginnen en naar het midden toe te werken, terwijl bij tegels het best vanuit het midden van de ruimte begonnen wordt. Er wordt aangeraden om met organische weefpatronen te werken, zodat naden zo goed als onzichtbaar zijn. Naadloos werken levert namelijk een esthetisch mooier eindresultaat op.

Een greep uit het aanbod aan geweven vinylvloeren:
• 2TEC2
• Dalec
• Dickson-Constant
• Ntgrate