naar top
Menu
Logo Print
20/11/2018 - LAURENCE BLONDEEL

GEWEVEN VINYLVLOEREN: HARDE KERN, ZACHTE UITSTRALING

EINDELOZE COMBINATIEMOGELIJKHEDEN VOOR ELKE VLOER OF MUUR IN ELK SOORT RUIMTE

Een geweven vinylvloer combineert de uitstraling van een tapijt met de praktische voordelen, het gebruiksgemak en de duurzaamheid van vinylvloeren. De vloerbekleding kent heel wat voordelen, zoals onder andere een grote slijtvastheid, een lange levensduur, een interessant prijskaartje en een gemakkelijk onderhoud. Het polyvinylchlorideproduct (pvc) is een luxueus en decoratief designproduct dat geschikt is voor intens gebruikte ruimtes, zoals kantoorruimtes. Het kan daarenboven niet alleen als vloer-, maar ook als meubel-, akoestische paneel-, plafond- of muurbekleding gebruikt worden. Geweven vinylvloeren kennen zo eindeloze combinatiemogelijkheden qua gebruik, vorm en kleur.

geweven vinylvloeren
Geweven vinyl is een luxueus en decoratief designproduct dat geschikt is voor intens gebruikte ruimtes, zoals kantoorruimtes

GEWEVEN VINYLVLOER

De eerste stap in het productieproces van een geweven vinylvloer is het maken van de garens. Hiervoor wordt een kern van polyester of glasvezel omhuld door een laagje vinyl. Glasvezel zorgt voor een betere dimensionele stabiliteit. Eens de garens klaar zijn, wordt het gewenste patroon geweven en wordt alles gestabiliseerd via een thermische behandeling. Daar wordt ten slotte nog een uit pvc bestaande onderlaag aan toegevoegd, die van toepassing tot toepassing kan verschillen qua dikte. Het product is met andere woorden sterk vergelijkbaar met klassieke vinylvloeren, maar kent door zijn geweven structuur en opbouw andere technische eigenschappen en een ander uiterlijk.

TECHNISCHE EIGENSCHAPPEN

Een geweven product moet aan heel wat technische eisen voldoen voor het zichzelf een geweven vinylvloer mag noemen. Naast karakteristieken als antiallergisch, antistatisch, warmte-isolerend en scheuroverbruggend zijn enkele eigenschappen bepalend om het product geschikt te maken voor hoog commercieel gebruik.

geweven vinylGeluidsdempend

Elk soort geweven vinyl wordt voorzien van een of meerdere pvc-onderlagen die, afhankelijk van de fabrikant, tussen de 13 dB (∆Lw) en de 20 dB (∆Lw) akoestische weerstand kunnen opleveren (volgens de ISO 140-8-norm). Geweven vinylvloeren kennen op die manier een hogere geluidsdemping dan harde vloeren en leiden zo tot een opmerkelijke trommelgeluidsverbetering. Wanneer het product als muurbekleding gebruikt dient te worden, moet het niet alleen geluidsdempend zijn, maar ook geluidsabsorberend. Daarom wordt vaak een extra akoestische onderlaag toegevoegd.

Slijtvast

Net zoals klassieke vinylvloeren zijn ook geweven vinylbekledingen slijt-, kras- en vlekbestendig. De structuur van het product verzorgt die slijtvastheid en maakt de geweven vinylvloer uiterst geschikt voor intens en zelfs commercieel gebruik (Klasse 33). Dat zowel binnen als buiten.

geweven vinylmuur
Geweven vinyl kan niet alleen als vloer-, maar ook als meubel-, akoestische paneel-, plafond- of muurbekleding gebruikt worden

Schokbestendig

Geweven vinyl is niet alleen slijtvast, het is ook schokbestendig, waardoor het ook als muurbekleding gebruikt kan worden. Wanneer een voorwerp of persoon tegen het productoppervlak botst, zal het geweven vinyl de impact (tot op een bepaald niveau) absorberen en blijven de structuur en het uiterlijk van de bekleding onaangetast.

Waterbestendig

Vinyl heeft een watervaste kern en ook de pvc-onderlaag is volledig waterbestendig. Daardoor kan geweven vinyl overal gelegd worden, ook in natte ruimtes, op voorwaarde dat de matten of tegels op een juiste wijze geplaatst zijn en alle naden nauw aansluiten of goed gedicht zijn.

Kleurvast

Geweven vinylvloeren beschikken over een sterke kleurvastheid. Er kan echter niet ontkend worden dat het over vele jaren heen kan gebeuren dat blootstelling aan omgevingsfactoren, zoals uv-licht, een invloed kan hebben op de kleur. Die lichte verandering zal echter egaal optreden en nauwelijks merkbaar zijn.

NtgrateBrandvertragend

Een van de belangrijkste karakteristieken van een geweven vinylvloer is het feit dat hij brandvertragend moet zijn (volgens norm EN 13501-1). De brandclassificatie van het specifieke product is dan ook erg belangrijk (waarbij de hoogste classificatie ‘Bfl,s1-d0’ is).

Onderhoud- en reinigbaarheid

Dankzij de hoogtechnologische samenstelling zijn geweven vinylvloeren enorm eenvoudig te onderhouden en reinigen. Door simpelweg te stofzuigen, is er al veel stof en vuil verwijderbaar. Het product is vlekvast, dus gespilde vloeistoffen kunnen simpelweg verwijderd worden met een stuk keukenrol of een vod. Er kan steeds gereinigd worden met water, aangezien geweven vinylbekleding waterbestendig is, en indien nodig kunnen (milieuvriendelijke) schoonmaakmiddelen gebruikt worden. Bij sterke verontreiniging wordt het best gebruikgemaakt van injectie en extractie om de geweven vinylvloer proper te krijgen.

Emissies

Er wordt van geweven vinyl verwacht dat dit vrijwel reukloos is en erg lage emissies kent. Geweven vinylvloeren beschikken daarom over een of meerdere VOC-certificaten. Zo kan de gebruiker onmiddellijk zien aan welke regulaties de geweven vinylvloeren voldoen.

Een greep uit het aanbod aan geweven vinylvloeren:
• 2TEC2
• Dalec
• Dickson-Constant
• Ntgrate