naar top
Menu
Logo Print
21/05/2019 - RORY MOERMAN

MEER FLEXIBILITEIT DANKZIJ VERWIJDERBARE VLOERLIJMEN

Er zijn tal van toepassingen mogelijk

Vandaag wordt flexibiliteit overal hoog in het vaandel gedragen. Die flexibiliteit is ook terug te vinden in bepaalde types vloerlijmen die snel en gemakkelijk opnieuw verwijderd kunnen worden. Dat opent perspectieven voor bijvoorbeeld winkelruimtes of wanneer een interieur een snelle make-over moet ondergaan.

verwijderbare vloerlijm
Met de verwijderbare lijmen is het mogelijk om na verloop van tijd de vloerbekleding ongeschonden van de ondervloer te verwijderen

VERWIJDERBAAR

De belangrijkste eigenschap van deze lijmen is - uiteraard - de mogelijkheid om ze nadien te verwijderen. Het onderscheid met de conventionele lijmen ligt in de chemische samenstelling. De meeste verwijderbare lijmen zijn watergedragen dispersielijmen met een acrylaatpolymeer als bindmiddel. Bij de verwijderbare lijmen is het gehalte aan bindmiddel anders, en ook de additieven zijn anders dan bij niet-verwijderbare lijmen.

Een andere fabrikant maakt gebruik van silaanlijmen in plaats van polyurethaanlijmen. Bij die laatste hardt het PU uit, waardoor de lijm niet meer kan worden verwijderd. Silaanlijmen vormen interne verbindingen, vergelijkbaar met legoblokjes: die hechten goed aan elkaar, maar niet op een glad oppervlak. Zo ook de lijm: die hecht goed op een ondergrond met reliëf zoals hout of cement. Nog een andere fabrikant werkt met dubbelzijdige kleeffolies, die bestaan uit een drager waarop er aan beide zijden diverse lijmen aangebracht worden bij de productie.

Hechting

De lijmen hechten op de ondergrond en de vloerbedekking, maar kunnen toch verwijderd worden: dat kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan de lijmverbinding verbroken worden door de inwerking van water in combinatie met een reinigingsmiddel. Een andere reden waarom de lijm verwijderd kan worden, is het type hechting. Terwijl de horizontale hechting perfect is, is de verticale hechting van die aard dat de vloerbedekking zonder veel kracht te verwijderen valt.

verwijderbare vloerlijm
Een (onder)vloer moet, voor die bewerkt wordt, uiteraard vrijgemaakt zijn van stof, vet of andere vervuiling

EEN LIJM VOOR ELKE VLOER

Over het algemeen kan men iedere vloerbedekking en ondergrond behandelen met een verwijderbare lijm. Veel hangt evenwel af van de lijmfabrikant: bij de ene kan bv. linoleum behandeld worden, terwijl dat bij een andere fabrikant niet het geval is. Het is dus aan te raden om de technische fiche van de betreffende lijm goed door te nemen.

Vloerbedekkingen

Doorgaans zijn de soepele vloerbedekkingen goed te fixeren. Denk daarbij aan pvc in banen of tegels, rubber in banen of tegels, tapijten (met een schuimrug uit pvc of latex), vinylvloeren, LVT's of naaldvilt.

Tal van ondergronden

De lijmen kunnen eveneens op diverse ondergronden ingezet worden. Afhankelijk van de fabrikant worden er meer of minder voorwaarden gesteld om de lijm correct aan te brengen. Zo kan de ene lijm gerust op zowat alle ondergronden ingezet worden, onafhankelijk van de porositeit van die ondergrond. Een andere fabrikant raadt dan weer aan om zijn product enkel te gebruiken op een zuigende ondervloer binnenshuis. Ook vloeren met vloerverwarming kunnen behandeld worden met een vloerlijm.

Daarnaast kan er vloerlijm ingezet worden op soepele vloerbedekking als pvc of rubber, op nieuwe egalisaties, op droge plaatsystemen en op houten plaatondergronden. De lijmen worden niet gebruikt voor bv. de voertuigbouw of in operatiezalen. Verder zijn ook buitentoepassingen van verwijderbare lijmen onbestaande.

verwijderbare lijmen
Nadat de nieuwe vloerbedekking middels de verwijderbare lijm gefixeerd is op de ondergrond, wordt die nog even aangewalst

WEINIG VERSCHIL

Plaatsing en verwerking

Op zich worden verwijderbare lijmen niet meteen op een andere manier verwerkt. Zo wordt er, net als bij conventionele lijmen, een schone, stabiele, vlakke en droge ondergrond vereist. Naargelang van de fabrikant en het type lijm - de ene lijm is een vloeibare massa, de andere eerder een pasta - wordt er gewerkt met ofwel een roller, ofwel een lijmkam (of eventueel een lijmpistool). Ook qua plaatsing is er weinig of geen verschil met de conventionele lijmen: een omgevingstemperatuur boven de 18 °C en een relatieve luchtvochtigheid van minder dan 75% (of zelfs 65%) worden aangeraden.

VERWIJDEREN

Uiteindelijk moet de vloerbekleding ook verwijderd worden. Het gaat echter niet gewoon om het verwijderen van de vloerbekleding; ook de lijm zelf moet verwijderd kunnen worden. Afhankelijk van het type kan een verwijderbare lijm weggehaald worden met een scherpe beitel of met een mes. Eventueel wordt de hulp ingeroepen van wasbenzine of speciale reinigingsdoekjes. Een andere manier is om de lijm met water en een intensieve reiniger te behandelen. Machinaal gebruikt men een eenschijfsmachine en reinigingspads. Nog andere lijmen worden verwijderd door hun interne verbinding 'aan te vallen': door de lijm met warm water en een detergent te behandelen, wordt de lijmverbinding met de ondergrond verbroken - door een chemische reactie zal de lijm zich niet langer hechten.