Vlaamse woningbouw in goede doen

De VCB vreest echter enkele bedreigingen

De conjunctuurcurve in de Vlaamse bouw heeft in 2018 haar hoogste punt sedert 2013 bereikt. In de ruwbouw verliep het orderbestand in 2018 opnieuw zeer positief na een dip in de tweede helft van 2017. En ook de appartementsbouw beleefde hoogdagen. Zelfs de huizenbouw veerde wat op. Enkel de woningrenovaties bleven achterop.
De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) ziet echter een aantal bedreigingen. Op korte termijn vormt vooral een mogelijke verstrenging van de voorwaarden die de Nationale Bank aan de hypothecaire kredieten van de private banken oplegt een bedreiging. Dat kan de toegang tot eigenaarschap namelijk nog verder gaan bemoeilijken. De VCB pleit er daarom voor dat de banken bij hun kredietverlening meer rekening houden met de waardevastheid (energiezuinigheid) van de woningen, wat zou kunnen aanzetten tot een snelle energiezuinige renovatie.
Een andere bedreiging is de mogelijke stijging van de bouwkosten. Die volgden de laatste jaren de consumptie-index, maar door de recente stijging van de staalprijzen dreigen die in de nabije toekomst hoger uit te vallen. Een bijkomend probleem is de toenemende schaarste aan bouwgronden. De gronden die voor wonen zijn bestemd, geraken steeds verder uitgeput. Bovendien leggen overheden aan de nog onbebouwde bouwgronden steeds meer gebruiksbeperkingen op. In elk geval doen kandidaat-bouwers en -verbouwers er goed aan hun (ver)bouwbeslissing te versnellen om de kredietverstrenging en de kostprijsverhogingen voor te zijn.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

VLAAMSE CONFEDERATIE BOUW

BRUSSEL

lombardstraat 34
1000 brussel
02/545.57.51
02/545.59.07
Meer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Floortech 

Floortech maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.