naar top
Menu
Logo Print

Loonlastenverlaging ploegenarbeid goedgekeurd

Vanaf 2020 is voordeel van 5.000 euro per jaar per arbeider mogelijk
magazine

Het wetsvoorstel dat vrijstelling geeft voor het doorstorten van bedrijfsvoorheffing voor ploegenarbeid bij werken in onroerende staat is eindelijk goedgekeurd. Die loonlastenverlaging moest normaal al begin 2018 ingaan, maar werd om administratieve redenen geblokkeerd. De maatregel is nochtans noodzakelijk om de bikkelharde concurrentie met de buitenlandse bedrijven aan te kunnen.
De lastenverlaging geldt met terugwerkend kracht vanaf 1 januari 2018 en bedraagt 3% berekend op het brutoloon van de arbeiders die in ploegen werken. Voor 2019 zal de lastenverlaging 6% bedragen en vanaf 2020 zelfs 18%. Het effect voor 2018 zal dan ook nog eerder beperkt zijn. Bij een normale tewerkstelling gaat het over ongeveer 700 euro per arbeider per jaar. Dat voordeel verdubbelt in 2019 en kan oplopen tot meer dan 5.000 euro per arbeider per jaar vanaf 2020. De bedragen zijn afhankelijk van het bruto uurloon en van het aantal werkdagen dat de arbeider in ploegverband werkt.
Zowel Bouwunie als de Confederatie Bouw waren al jaren vragende partij voor zo’n loonlastenverlaging en zijn dan ook meer dan tevreden dat ze er eindelijk is gekomen. Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “De maatregel moet de concurrentiekracht van ploegenarbeid op werven versterken. Er zijn ook stevige terugverdieneffecten aan verbonden voor de overheid. Minder loonlasten betekenen immers meer competitiviteit, extra jobs en dus extra inkomsten voor de overheid.”