naar top
Menu
Logo Print

6 op 10 Vlamingen bouwt Bijna Energie Neutraal

Ook Ingrijpende Energetische Renovatie komt steeds vaker voor
magazine

6 op 10 nieuwbouwwoningen in Vlaanderen heeft een E-peil van E30, wat overeenkomt met Bijna Energie Neutraal (BEN). Dat blijkt uit de jongste Energie en Binnenklimaat (EPB)-cijfers. “De tendens is duidelijk”, zegt Vlaams minister van Energie Lydia Peeters. “De Vlaming bouwt steeds energiezuiniger dan de wettelijke norm op dat moment. De BEN-norm en de strenge norm van E20 wordt in 38% van de nieuwbouwwoningen nu al gehaald. Dat vertaalt zich in een hoger wooncomfort en een lagere energiefactuur.”
Ook voor woningen die een Ingrijpende Energetische Renovatie (IER) ondergaan – waarbij 75% van de buitenschil en de technische installaties worden vervangen – is de tendens om energiezuiniger te bouwen dan de wettelijke eis. Gemiddeld E59 voor eengezinswoningen (fors lager dan E90) en E62 voor appartementsgebouwen (tegenover E67). Wie kiest voor IER kiest bewust voor extra isolatie en een bijhorend lager E-peil in plaats van een hernieuwbare energie-installatie. Dat is anders bij nieuwbouwwoningen waar bouwheren vaker voor hernieuwbare energie kiezen in plaats van de 10% strengere E-peileis.
De EPB-cijfers geven ook de evolutie van hernieuwbare energie weer. Zonnepanelen blijven het populairst, ze komen in 74% van alle woningen voor. In 55% van de gevallen kiest men alleen voor zonnepanelen, bij 17% worden zonnepanelen gecombineerd met een warmtepomp, en in 2% met een zonneboiler.