naar top
Menu
Logo Print

Bouwunie wil focus op duaal leren

Bouwunie wil dat de overheid én de sector sterk inzetten op kwaliteitsvolle duale leertrajecten
magazine

De bouwsector kampt met een ernstig tekort aan werkkrachten. De vacatures geraken niet of moeilijk ingevuld. En ondertussen daalt het aantal leerlingen in het bouwonderwijs. Om de instroom van jongeren naar het bouwonderwijs en de -sector op te krikken, wil Bouwunie dat de overheid én de sector sterk inzetten op kwaliteitsvolle duale leertrajecten. De nieuwe Vlaamse regering moet het duaal leren versterken: uitbreiden, ondersteunen en promoten. De bouwsector investeert jaarlijks zo’n 800.000 euro in het bouwonderwijs. Bouwunie wil die middelen meer draineren naar de scholen die kwaliteitsvolle duale leertrajecten aanbieden en die daar ook voldoende promotie voor maken. 
Voor Bouwunie is het duidelijk dat het duaal leren het stadium van het proefproject moet ontgroeien en een volwaardige leerweg moet worden.Dat betekent dat de nieuwe Vlaamse regering verder moet investeren in het systeem van duaal leren en werken. De onderwijsmatrix moet voldoende studierichtingen als volwaardige duale leerweg erkennen en er desgevallend extra invoeren. De bouwsector zelf moet ook haar focus richten op het duaal leren en haar middelen efficiënter inzetten en meer geven aan scholen die kwaliteitsvolle duale leertrajecten aanbieden en daarvoor promotie maken. 
Bouwunie roept tot slot ouders op om hun zonen en dochters te laten kiezen voor een opleiding mét toekomst. De bouw is een moderne sector en allesbehalve saai. De bouw is nodig in het klimaatverhaal, gebruikt nieuwe technologieën zoals drones en virtual reality. Je hebt er je handen en je hoofd nodig. Je verdient er goed je boterham, vindt er nog echte collegialiteit en nergens anders is je werk zo concreet. Het resultaat van je inspanningen staat er en is nog lang te bewonderen. Alle bouwgerelateerde opleidingen zijn trouwens STEM-proof, en dus geknipt om een jobzekere en interessante loopbaan in de bouwsector uit te bouwen.

BOUWUNIE

BOUWUNIE

+3225881100
+3222530745