naar top
Menu
Logo Print

Betaalbaar wonen vergt aangepast beleid

Zijn er binnen tien jaar veel minder huiseigenaars?
magazine

Volgens een studie van ING wordt nieuwbouw onbetaalbaar door de stijgende bouwgrondprijzen en de strengere energienormen. Veel gezinnen zouden daardoor niet meer de middelen hebben om eigenaar te worden van hun eigen woning. De vastgoedsector verwacht dat in de volgende tien jaar het aantal huiseigenaars in Vlaanderen zal afnemen van 72% naar 65%. Willen we wonen betaalbaar houden, dan zullen er extra investeringen en ondersteuning nodig zijn.
Betaalbaarheid van nieuwe woonprojecten is voor de bouwsector al langer een belangrijke drive. Onder impuls van de markt heeft de Vlaamse bouw heel wat knowhow opgebouwd en is ruimtelijk rendement de maatschappelijke tendens geworden. Daarbij gaat het om compacte, energie-efficiënte gezinswoningen met steeds vaker gemeenschappelijke delen. Ook flats – eveneens met gedeelde voorzieningen en groene accenten in de omgeving – zitten in de lift.
Wanneer de woonbonus vanaf 1 januari zal worden vervangen door een korting op de registratierechten, zal er nood zijn aan een bijkomende ondersteuning voor nieuwbouw. Die korting ondersteunt namelijk enkel de aankoop van een woning en zal bijgevolg louter een prijsverhogend effect hebben op de vastgoedmarkt. Daarom heeft de sector gevraagd om eerder in te zetten op een klimaatbonus met een focus op de energie-efficiëntie van de woningen. De huidige hypothecaire kredieten bevestigen bovendien dat gezinnen veeleer lenen om een woning te verwerven dan om energetische werken uit te voeren.

VLAAMSE CONFEDERATIE BOUW

VLAAMSE CONFEDERATIE BOUW

+3225455751
+3225455907