naar top
Menu
Logo Print

Minder SWT en arbeidsongeschiktheid in de bouw

Oudere werknemers krijgen andere taak of worden ingezet als opleider
magazine

De regels voor SWT (stelsel voor werkloosheid met bedrijfstoeslag) werden de afgelopen jaren stelselmatig verstrengd. Zo werd brugpensioen in een zwaar beroep pas mogelijk vanaf 58 jaar (i.p.v. vanaf 56 jaar). Uit cijfers van Constructiv blijkt dat het aantal nieuwe SWT-dossiers in de bouw tussen 2013 en 2016 met 43% is afgenomen. Tijdens diezelfde periode is het aantal zieke of arbeidsongeschikte bouwarbeiders met 1% gedaald. In de bouw blijkt meer arbeidsongeschiktheid als gevolg van een verstrengd brugpensioen dus absoluut niet het geval te zijn.
Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “Wie werkt in de bouw verricht absoluut geen licht werk. Daarom is het essentieel dat we, in het kader van de langere loopbanen, oudere bouwvakkers andere taken geven. Zij kunnen bijvoorbeeld lichter werk verrichten, maar beter nog aan de slag zijn als opleider van nieuwe rekruten. Die taak als opleider zal ook bijzonder nuttig zijn nu duaal leren belangrijker wordt.”
De Confederatie Bouw geeft ook nog aan dat de digitalisering van de bouw heel wat bouwarbeid minder belastend zal maken. Zo zal BIM ervoor zorgen dat alle mogelijke fouten er digitaal worden uitgehaald, zodat er op de werf zelf niets opnieuw moet worden gemaakt. Dat spaart dus extra werk uit. Ook andere technologieën, zoals 3D-printen en scannen of het gebruik van drones, zullen het werk op de werf voor een stuk verlichten.

CONFEDERATIE BOUW

CONFEDERATIE BOUW

+3225455600
-